مناسبات فعال و بلند مدت سیاسی مقرر بر رفتار حال حاضر منطقه یورو چیستند؟ انچه مشخص است انکه پاسخ به این پرسش مشکلات تحلیلی خاصی را به دنبال خواهد داشت و نیازمند دو سطح تحلیلی خاص است، یکی تاکید موکد بر بسط بی واسطه و تمام عیار سیاست فراملی ای که هیچ سبقه ای در واقعیت ندارد و یکی تن دادن به پیچ و تاب های متنوعی که دولت ملی می تواند مرکز ثقلش باشد.
از تلاش های تحلیلی صورت گرفته برای تبیین این رفتار کتاب "جهان کهنه نو" نوشته پری اندرسون می باشد، کتابی که با تامل بر قاره اروپا در اوج سلطه بورژوازی، ان هم در سپیده دمان بحرانی که اروپا را فراگرفته است، عملا پی ایندی است موقر بر بررسی تطبیقی اروپای پیشا سرمایه داری در دو کتاب عمده دیگر وی "گذر از عهد باستان به فئودالیسم Passages from Antiquity to Feudalism" و "تبارهای دولت استبدادی Lineages of the Absolutist State".
این کتاب این گزاره را تدقیق می کند که تناقض های نهادی اتحادیه، شکاف میان شمال و جنوب اتحادیه، شکاف سیاسی میان نخبگان و عامه مردم اروپای نو را مُسَخر خود نموده اند و حتی از فشارها برای بازتوان مندی سازی اتحادیه مالی نیز کاری برنمی اید. به گمان نگارنده کتاب، منطقه ای که تا همین دیروز به سبب ترکیب دمکراسی، شهروندی و کامیابی در قالب سنتزی که هیچ منطقه ی دیگری در جهان قادر به تشکیلش نبود به خود مفتخر بود، اکنون برای ثبات مالی سرمایه در مقیاسی جهانی تبدیل به خطری بلقوه گردیده و البته برای تمام شرکایی که تا پیش از این با حسادت به فتوحاتش نگاه می کردند باعث اضطراب گردیده است.
انچه پیش امد مقدمه ای بود از نیو لفت ریویو بر مقاله اشوب در اروپا نوشته پری اندرسون، برای مشاهده ی نوشتار می توانید به اینجا مراجعه فرمایید.
برای اشنایی بیشتر با کتاب گذر از عهد باستان به فئودالیسم می توانید مشاهده فرمایید نوشته علی یار محمدی را در کتاب ماه تاریخ و جغرافیا و برای اگاهی بیشتر نسبت به نوع نگاه پری اندرسون در مواجه با تاریخ و همچنین اشنایی با جهت گیری وی در تالیف کتاب تبارهای دولت استبدادی مشاهده فرمایید مصاحبه متین غفاریان با شاپور اعتماد را که در ماهنامه مهرنامه به چاپ رسیده است.
بخشی از تاملات اتووود به فراخور نوع مواجه اش با شهر بر مناسبات منطقه ای متمرکز است بر همین قرار تلاش کرده است به فراخور متغیرهای کلان زمانی به برخی مسائل همچون بحران اقتصادی و بحران در منطقه یورو و تاثیرش بر معماری نیز بپردازد، معرفی این کتاب نیز در همین چارچوب مقرر شده است
اتووود در مقاله عصر پَسادمکراتیک اروپا؛ بومی سازی، بازتعریف حوزه عمومی و عدالت مبتنی بر کنش ارتباطی که برداشتی از کتاب بحران اتحادیه اروپا: یک واکنش به قلم خود یورگن هابرماس به ریشه های بحران از نظر وی پرداخته،
در مقاله بحران اقتصادی منطقه یورو؛ هم تخریبی نهادهای مرجع، امحا حوزه عمومی و تهدید جغرافیای تاریخیِ دمکراسی به قلم امارتیا سن، بحران اتحادیه اروپا را در قامت بحران بودن یا نبودن دمکراسی دیده است و در برگردان یادداشت تونی نُرفیلد به قلم فرنوش فارمر هم نگاهی انتقادی داشته است به خود کتاب
و البته در یادداشت اروپا به رغم غرب؛ پروژه اروپا و ترومای کیستی؟ چیستی؟ و کجایی؟ تلاش کرده است به اروپا به مثابه یک کانسپت ذاتا شکننده نگاهی بی افکند، ایده ای که عمیقا با بحران استانه ای بودن هم در صورت بندی کلامی و هم تاریخی دست به گریبان است.