.فرشید موسوی
2. متولد1341
3.محل تولد:شیراز(ساری)
4.ملیت:آمریکایی
5.شغل:استاد علوم معماری
6.محل کار: مدرسه طراحی دانشگاه هاروارد آمریکا (وی در دانشگاههای کلمبیا و پرینستون به عنوان مشاور فعالیت میکند)
7. تا سيزده سالگي در ايران (ساري) بوده است و سپس براي ادامه تحصيل به انگلستان مي رود
8.محل تحصیل:در ابتدا معماري را در دانشگاه داندي (Dundee) اسكاتلند و سپس در دانشگاه لندن در شهر لندن تحصيل نموده سپس براي تحصيلات تكميلي (Post Graduate) به دانشگاه هاروارد(Harvard University) در بوستون آمريكا رفته.
9. پروفسور فرشید موسوی به مدت ۸ سال در اتحادیه معماری لندن مشغول به تدریس بود و در این مدت ریاست موسسه معماری فرهنگستان هنرهای زیبا در وین را نیز بر عهده داشت. علاوه بر سرپرستی این فرهنگستان فرشید موسوی بین سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵ در این موسسه به تدریس نیز مشغول بود.
او همچنین از داوران جایزه معماری آقاخان است
زندگی نامه فرشید موسوی
فرشید موسوی در سال ۱۹۶۵ در شهر شیراز متولد شد و در سن ۱۸ سالگی به عنوان دانشجوی معماری در دانشگاه داندی (Dundee) بریتانیا پذیرفته شد. بعد از اتمام تحصیل در دانشگاه داندی و یک سال کار در کارگاه ساختمان رنزو پیانو در جنوا، مشغول به تحصیل در مدرسه معماری بارتلت در کالج لندن شد. او در سن ۲۴ سالگی و در هنگام تحصیل برای کسب مدرک کارشناسیارشد معماری در دانشگاه هاروارد، آلخاندرو زائرا پولو، شوهر و همکار آینده خویش را ملاقات کرد.
این دو جوان هدف مشترکی داشتند و برای رسیدن به آن سخت تلاش میکردند و آن چیزی نبود جز بیرون کشیدن مباحث و طرحهای آوانگارد از برجهای عاج مدارس معماری. موسوی در سال ۱۹۹۱ از دانشگاه هاروارد فارغالتحصیل شد و همکاری با زائرا پولو در دفتر کولهاس (Rem Koolhaas) رتردام را آغاز کرد. بعد از دو سال همکاری، آنها با یکدیگر ازدواج کرده و «دفتر معماری خارجی» (FOA) در لندن را راهاندازی کردند. آنها در هنگام تاسیس این شرکت، برای تدریس در انجمن معماری در آن شهر به سر میبردند. این زوج معمار بعدها در دانشگاههای پرینستون، یو.سی.ال.ای و کلمبیا در امریکا نیز به تدریس معماری پرداختند. اما سال ۱۹۹۵ نقطه عطفی برای شرکت نوپای آنها بود. FOA در مسابقه بینالمللی طراحی فرودگاه بینالمللی یوکوهامای ژاپن شرکت کرد و برنده نهایی آن شد.
فرشید موسوی و زائرا پولو بعد از زوج رنزو پیانو و ریچارد راجرز که بیست سال قبل برنده مسابقهای در این سطح شده بودند، جوانترین معمارانی بودند که توانسته بودند در سطح بینالمللی اینچنین بدرخشند.
اولین پروژهای که توسط FOA و در سال ۱۹۹۸ به اتمام رسید ساخت رستوران بلگو در بیشه لدبروک شهر لندن بود.
هفت سال بعد از برنده شدن طرح فرودگاه یوکوهاما توسط فرشید موسوی و شوهرش، ساخت این بنای مهم به پایان رسید و شرکت آنها برای معرفی معماری انگلستان در بیینال معماری ونیز توسط کنسولگری بریتانیا انتخاب شد که مصادف بود با انتخاب خانم موسوی به عنوان پرفسور آکادمی هنرهای زیبای وین. سال ۲۰۰۳ سال چندان موفقی برای آنها نبود چون طرح آنها برای مسابقه بزرگ معماران جهان در نیویورک موفقیتی کسب نکرد ولی سال بعد را میتوان یکی از موفقترین دورههای کاری FOA نامید. افتتاح پارک آودیتوریوم در میدان فرهنگهای بینالمللی در بارسلونا، نمایشگاهی از کارها و طرحهای شرکت در انستیتوی هنرهای مدرن در لندن، برگزیده شدن به عنوان یکی از معماران مناقصه المپیک ۲۰۱۲ لندن و برنده شدن طراحی ساختمان جدید موسیقی و تئاتر BBC در وایت سیتی لندن از موفقیتهای بیشمار آنها در سال ۲۰۰۴ بود.
FOA به سرپرستی خانم موسوی و آقای پولو طرحهای بسیار زیادی را به اتمام رسانده و یا در حال اجرا دارد که از جمله آنها میتوان از انتشارات دالنیوک در شهر کتاب کره جنوبی، ساختمان تئاتر شهرداری توربیخا در اسپانیا، مجتمع اومرانیه در استانبول، مجتمع مسکونی کارابانچل در مادرید، مرکز تکنولوژی بارسلونا، دپارتمان جان لوییز، کالج طراحی ریونزبورن و ساختمان سهگانه EC3 در انگلستان، انستیتوی پزشکی قانونی مادرید و برج مسکونی دورانگو در اسپانیا نام برد.
طرحهایی که آنها ارائه میدهند این حس را به انسان القا میکند که گویی یک جراح پلاستیک پوسته زمین را در اختیار گرفته و به آن شکل میدهد. ساختمانها به مناظر و مناظر به ساختمانها تبدیل میشوند و انسان و طبیعت یکدیگر را در آغوش میگیرند. شاید همین نگرش به معماری باشد که FOA را به یکی از خلاقترین و مهمترین شرکتها در زمینه طراحی شهری و معماری مناظر در جهان بدل ساخته و جوایز بسیاری را برای آنها به ارمغان آورده است؛ جوایزی همچون: چهار جایزه اروپایی RIBA در سالهای ۲۰۰۸، ۲۰۰۶، ۲۰۰۵ و ۲۰۰۴، جایزه معماری ELLE اسپانیا، جایزه تجاری اروپا برای در نظر گرفتن مسائل محیطی در مجتمع استانبول، جایزه معمار سال اسپانیا، جایزه توپوگرافی در بیینال ونیز، جایزه معماری اریک میرالس، جایزه بینالمللی معماری داخلی FX، مقام دوم مسابقات بینالمللی بازسازی ساختمانهای کنار آب در تنهریف اسپانیا و دهها مورد دیگر.
شایان ذکر است که خانم موسوی در رقابت برگزارشده برای طراحی سینما آزادی در سال ۱۹۹۷ نیز با طرحی بسیار جالب و تاحدی شبیه به ساختمان جعبه موسیقی BBC، شرکت کرد که البته برنده آن مسابقه شناخته نشد.