هشت منار
مسابقه طراحی مجموعه سردرب ورودی پروژه نمایشگاه بینالمللی اصفهان
ما در طراحی سردرب ورودی نمایشگاه بین المللی اصفهان با توجه به موارد زیر سعی در ارائه ایده ای پویا، نوگرا، اجرایی، کارا با توجه به هویت و زمینه،کرده ایم:
در معماری سنتی ایرانی و اسلامی، چه پیش از اسلام و چه پس ا آن از کهن الگویی با نام میل راهنما استفاده می شد، که به لحاظ کارکردی نقش نماد و نشانه در مسیر های بین شهری ایفا می کرد و در شب ها نیز با روشن کردن آتش در بخش فوقانی کارکرد خود را به صورت 24 ساعته حفظ می کرد.
با ورود اسلام در ایران کهن الگوی میل راهنما با ترکیب با مساجد به عنوان مناره، گلدسته و ماذنه تکامل پیدا کرد و جایگاهی برای جلوه هنر ایرانی و اسلامی در معماری گردید، که اوج آن را می توان در مناره های ساخته شده در دوره سلجوقیان دیده می شود.
ایده اصلی گروه طراحی برای سردر نمایشگاه بین المللی اصفهان بیانی معمارانه و بدیع ازمناره است. در اصفهان نیز مناره های بسیاری از دوره های مختلف تاریخی به جای مانده است که از جمله ی آنها 8 مناره به جای مانده از دوره سلجوقیان است.
کهن الگوی مناره از 3 بخش اصلی طراحی شده است پایه، بدنه و تاج. در طراحی سعی شده است تا هر بخش از مناره ی مدرن هر قسمت یادآور یکی از آن سه قسمت باشد.
8 مناره که به لحاظ ارتفاعی از اسمانی مقعر پیروی می کند و به گونه ایی که در عین توجه به منظر بنا های طراحی شده، در نمایشگاه با منظر کوه های اطراف نیز هماهنگی خود خفظ می کند. این خط آسمان علاوه بر تاکید بر روی ورودی پیاده، دعوت کنندگی از اصل مردم واری در معماری ایرانی و اسلامی پیروی می کند، تا افراد در هنگام ورود به مجموعه احساس نا خوشایند مواجهه با بنایی با مقیاس غیر انسانی را نداشته باشد.
تصمیم گیری درباره ی ارتفاع مناره ها با توجه به مخروط دید انسان در پلان و مقطع طراحی شده است و سعی شده است تا در 3 دسته دید به مناره آنالیز شود: 1-دید اتومبیل های در حال عبور از جاده، 2-دید اتومبیل ها در حال ورود به مجموعه، 3-دید افراد پیاده در حال نزدیک شدن به مجموعه.
در طراحی تلاش شده است با مداخله حداقلی دسترسی پیاده و سواره تفکیک شده در ورودی پیاده، فضایی اجتماعی با عناصری چون فرش اب در ادامه محور اصلی نمایشگاه در نظر گرفته شود تا در زمان اوج استفاده تجمع پیاده مانع از عبور ترافیک نشود.
در انتخاب مصالح مورد استفاده سعی شده است تا به وجه صنعتی اصفهان، حال و هوای سنتی و پیشینه غنی معماری اصفهان در گذشته تا امروز توجه شود، آجر و فولاد و بتن فیبر نوری که قابلیت عبور نور ازخود دارند می باشد .این نوع از بتن در این مورد مانند آتشدان بالای مناره های کهن عمل میکند. و آجر سازه متشکل از لوله های فولادی را در دل خود جای می دهد و با جزئیاتی اجرایی که، امکان اجرا به صورت در جا و پیش ساخته را ایجاد می کند.
بخش هایی در مناره ها به عنوان اتاق، مهمانان ویژه و هم چنین کافه با چشم انداز به سایت و شهر در نظر گرفته شده است که علاوه بر ایجاد جذابیت باعث درآمد زایی مجموعه نمایشگاهی نیز می گردد.