کانسپت اصلی پروژه: تضاد حقیقت و واقعیت
این موزه با هدف گرامی داشت و یادمانی برای شهدای کربلای 4 به ویژه 175 شهید غواص طراحی شده است. در پروژه تلاش شده تا با استخراج مفاهیم و ویژگی های آن عملیات، به جای بازسازی صحنه جنگ، با نگاهی متفاوت و به صورت نمادین و غیر مستقیم، ورای آن چه رویداده به نمایش گذاشته شود. مهمترین کلید واژهای که در این عملیات دیده میشود تضاد است. تضاد میان حقیقت و واقعیت، درون و بیرون، باطن و ظاهر، نور و تاریکی. تضاد میان حرکتی به سوی مرگ یا اوج گیری به سمت کمال.
در شکل گیری و طراحی این پروژه از عنصر تضاد استفاده شده است. تضاد میان بیرون و درون ، پر و خالی ، نور و سایه.
آنچه که در خارج بنا میبینیم، نمادی از ظاهر و پوسته واقعه کربلا 4 و درون بنا، تصویری از حقیقت و روح عملیات است. از این رو جداره خارجی موزه که تصویری از تفکرات مادی وظاهری است به صورت مکعب - مستطیل و صلب و در میان آن کره ای تو خالی نمادی از حقیقت طراحی شده است.
مسیر موزه نیز بر مبنای آنچه که در واقعه کربلای 4 برای شهدای غواص روی داده در نظر گرفته شده است.
در بدو ورود به بنا شاهد کاربری های عمومی همچون، رستوران، کتابخانه، فروشگاه، کاربری های خدماتی و آموزشی هستیم که با فرمهای مکعبی و عملکردی خود، نمادی از مادیات را به تصویر کشیده اند. به عبارتی پیش از ورود به بخش اصلی موزه، مخاطب از همه دلبستگیهای مادی گذر میکند. همچون رزمندگانی که با گذشتن از مادیات و دلبستگیهای زندگی وارد جبهههای جنگ میشدند.
در بخش اصلی شاهد ورودی، 5 گالری (نمادی از اتصال زمین به آسمان و واقعیت به حقیقت) و در انتها، حقیقت نهایی یعنی شهادت هستیم.
ورودی بخش نمایشگاهی به صورت یک پله مواج زنگ زده، نمادی از زنگار زندگی مادی در نظر گرفته شده که با گذر از آن زنگاری که بر روح انسان نشسته پاک میشود.
گالری اول وداع، زمانی که غواصها قدم در مسیری بی بازگشت میگذاشتند و با هر آنچه که در دنیا داشتند حتی خانواده خود، وداع میکردند. مجموعهای از مکعب هایی که هر یک، یکی از لذتها و آمال دنیوی را به تصویر میکشد و فرد با عبور از میان آنها، با تمام دلبستگیها و آرزوهایش وداع میکند.
گالری دوم تردید و اطمینان، مسیر پیش رو بر غواصان تاریک و مبهم بود و تردیدی آنها را ازحرکت بازمیداشت اما ایمان قلبی، آنها را به سوی هدف سوق میداد.
گالری سوم فریاد و سکوت، غواصان در نزدیکی مواضع دشمن، حتی در صورت جراحت ناگزیر به سکوت بودند اما درونشان سرشار از فریاد بود.
گالری چهارم تاریکی و نور، همچنان که غواصان در تاریکی شب در میان بمب و گلوله حرکت میکردند، درونشان از نور ایمان روشن بود.
گالری پنجم اسارت و وارستگی، در انتها عده زیادی از غواصان شهید و ما بقی به اسارت گرفته میشوند ولی در حقیقت همه آنها به آزادی رسیده بودند.
انتهای مسیر مرگ و شهادت، شهادت یعنی عشق (بید مجنون)، اوج (آسمان) و بینهایت (دریا)، فضای انتهایی فرصتی است برای تفکر به روایت عشق و نظارهای بر 175 شهید نورانی که به سوی قبله در حرکت هستند.
پس از این، مخاطبین در دو مسیر مختلف که خود انتخاب میکنند به سمت خروجی گالری ها هدایت شده و در مسیر با اسناد و مدارکی در ارتباط با واقعه کربلا 4 و شهدای غواص آشنا میشوند.