در ارتفاعات کوههای آند در کشور بولیوی، کمبود آب و تغییرات آب و هوایی بر بومیان فشار آورده و خطر نابودی محصولات کشاورزی، مردم را تهدید می کند. کشاورزانی که در ارتفاع ۴۳۰۰ متر بالاتر از سطح دریا زندگی می کنند با مشکل گرمای شدید مواجه هستند و کارشناسان تخمین می زنند که ۴۰ درصد از یخچالهای طبیعی در کوههای اطراف این مناطق از سال ۱۹۸۰ میلادی تاکنون از بین رفته اند.
این تغییرات آب و هوایی مناطق نزدیک به دریاچه ها و رودخانه ها را نیز تحت تاثیر قرار داده و جریان آب رودخانه ها کاهش یافته است. یکی از کشاورزان می گوید: “ما یکبار شاهد بارش برف در ارتفاعات بودیم که باعث تولید آب فراوانی شد اما اکنون آب زیادی نداریم. در تپه ها باید باران زیادی ببارد و آب زیادی جمع شود اما اکنون تنها رودخانه های کوچک وجود دارند. گاه حتی آب کافی برای ما و دام هایمان نیست. البته موسساتی وجود دارند که به ما کمک می کنند تا جایگزینی پیدا کنیم.”
برای مقابله با این وضعیت، کارشناسانی از دانشگاه سنت آندره بولیوی، ارائه مشاوره به جوامع کشاورزی را آغاز کرده اند و به آنها می آموزند که چگونه به کشت محصولات جدید بپردازند و از تکنیک های کاشت کارآمد تر استفاده کنند تا بتوانند با مشکلات ناشی از کمبود آب و شرایط بد خاک مبارزه کنند. تغییر وضعیت آب و هوایی، شیوه های کشاورزی سنتی بولیوی را که برای چندین نسل رایج بوده، بکلی دستخوش تغییر قرار داده است.
اوسکار بازوبری، استاد توسعه دانشگاه سنت اندره بولیوی می گوید: “کشاورزان باید به کمک مکانیسم های انطباقی، خودشان را با وضعیت فعلی وفق دهند و به این ترتیب میزان آسیب پذیری آنها کم می شود. در غیر این صورت پس از آنها، ما به عنوان مصرف کننده و سپس تمام کشور دچار آسیب خواهد شد.”
به نظر دانشمندان، درجه حرارت در رشته کوههای آند در بولیوی، هر ده سال، حدود یک سوم درجه سانتی گراد افزایش می یابد و اکنون دما در این منطقه به سه برابر میزان آن در سال ۱۹۷۵میلادی رسیده است. در چنین وضعیتی آینده نگران کننده ای در انتظار کشاورزی بولیوی است.