نلسون ماندلا، رئیس جمهوری پیشین آفریقای جنوبی، رهبر جنبش ضد آپارتاید و برنده جایزه صلح نوبل در سن ۹۵ سالگی درگذشت. جیکوب زوما، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، در بیانیهای تلویزیونی این خبر را اعلام کرد و گفت که ماندلا اکنون "ما را ترک کرده است." نلسون ماندلا در منزلش در ژوهانسبورگ درگذشت.
آقای زوما گفت که ماندلا روز پنجشنبه (۵ دسامبر) در ساعت هشت و ۲۰ دقیقه به وقت محلی درحالی که اعضای خانوادهاش در کنارش بودند در آرامش درگذشت. رئیس جمهوری آفریقای جنوبی گفت: "ملت ما بزرگترین فرزند خود را از دست داده است. مردم ما پدر خود را از دست دادهاند. مبارزه خستگی ناپذیر او برای کسب آزادی، احترام جهانیان را برایش به همراه آورد."
ماندلا اولین رئیس جمهوری سیاه پوست آفریقای جنوبی بود و از سال ۱۹۹۴ به مدت ۵ سال این سمت را بر عهده داشت و بسیاری او را پدر آفریقای جنوبی میدانند. رئیس پیشین آفریقای جنوبی برای چند دهه درگیر مبارزه علیه نظام تبعیض نژادی (آپارتاید) در کشورش بود و با از میان رفتن این رژیم، یک دوره رئیس جمهوری آفریقای جنوبی شد. جایزه صلح نوبل سال ۱۹۹۳ به پاس مبارزات صلح آمیز نلسون ماندلا علیه رژیم آپارتاید به او اهدا شد.
نلسون ماندلا مدت ۲۷ سال زندانی بود اما پس از آزادی، نقش برجستهای در برقراری صلح در برخی دیگر از اختلافات منطقه ای ایفا کرد. او در دهه هشتاد، هنگام گذراندن محکومیت زندان، به بیماری سل دچار شد و در ماههای اخیر، چند بار به دلیل عفونت ریوی در بیمارستان بستری بود. در تابستان سال جاری، وخامت وضع جسمی باعث شد که بار دیگر در بیمارستان بستری شود اما پس از مدتی، به خانه منتقل شد و تحت مراقبت ویژه پزشکی قرار گرفت.
قرار است که برای نلسون ماندلا مراسم تدفین ملی برگزار شود و براساس اطلاعیه دولت، تا زمان برگزاری این مراسم، پرچمها در آفریقای جنوبی به حالت نیمه افراشته خواهد بود. با اعلام درگذشت ماندلا، گروهی از مردم که پرچم ملی آفریقای جنوبی و حزب کنگره ملی آفریقا را در دست داشتند، در برابر خانه محل درگذشت نلسون ماندلا اجتماع کردند.
نلسون ماندلا پس از آزادی از دوران طولانی حبس و در دست گرفتن قدرت در آفریقای جنوبی، دشمنان سابق خود را بخشید و به عنوان رییس جمهوری، تمامی تلاش خود را برای آشتی و وفاق ملی و همزیستی و همکاری تمامی نژادها در کشورش به کار گرفت.
با وجود تاریخ خشونت آمیز رژیم آپارتاید، امروزه از آفریقای جنوبی به عنوان یکی از دموکراسی های موفق جهان نام برده می شود. این کشور یکی از اعضای گروه "بریکس"، کشورهای برخوردار از رشد سریع و چشم انداز روشن اقتصادی است.