صحنه ای برای حوادث دراماتیک با شکوه و مجلل “اخرین، بزرگترین و زیباترین میدان درباری”، حتی در قرن بیستم، میدان دولا کنکورد میدان اتحاد و وحدت شمرده می شد.این میدان با قطرهایی بیش از ۳۰۰متر، بزرگترین میدان اروپا و بزرگترین میدان جهان محسوب می شود. با وجود این دولاکنکورد بیشتر شبیه به میدان با منظره طبیعی است، بدون قابی ثابت و معمارانه، که در سمت غرب و شرق به عنوان مرز طبیعی به پارک سرسبز و کاملا باز مبدل می شود.
در سال ۱۷۵۴ “ژاک - انژ گابریل” معمار دربار، از لودویک پانزدهم، سفارشی را دریافت کرد تا بهترین عناصر مسابقه ای را که قبلا انجام گرفته بود، در طرح جدیدی با هم ادغام کند. او، پس از ان طرح جدیدی از میدان را بر خلاف میدان های سالن مانند کنونی مانند ووژ و واندوم، ارائه داد: باز به روی طبیعت و ترافیک، “میدانچه ای تزیین شده در میان طبیعت خندان.”
بر اساس الگوی میدان سان پیتر در رم، در اینجا هم دو ابنمای دو قلو و بزرگ در دو طرف تک ستون یاد بود پادشاه مصر “اسیماندیس” قرار گرفته اند و هشت مجسمه نمادین و عظیم، که حاشیه میدان را تزیین می کنند، اهمیت و عظمت شهرهای فرانسوی، لیل، اشتراسبورگ، لیون، مارسی، بوردو، نانت، برست و روان را نشان می دهند.
در عصر شتابان کنونی، دورتا دور محدوده تفرجگاهی میدان بیضی شکل، ترافیک موتوری غرش کنان در حال حرکت است. میدان دو کنکورد که به عنوان زیباترین میدان فرانسه ستایش می شود، به شکل یک گره ترافیکی در امده است.عملکرد جدید میدان، ترافیک شدید، را که بین بخش شرقی شهر و منطقه اقتصادی ان و محلات اعیان نشین مسکونی غرب از این طرف به ان طرف جریان دارد، به عنوان بخشی از شهر جهانی پاریس هدایت می کند.
- ویژگی های توپوگرافی، هندسی و تاریخی میدان
در محور تاریخی شرق به غرب، میدان دولا کنکورد به عنوان نقطه اوج شهرسازی قرن هجدهم، با تصمیم لودویک پانزدهم بر اساس معاهده صلح اخن، بین باغ های توئیلری و شانزه لیزه احداث شد. میدان کنکورد نماد و قلب پاریس محسوب می شود و به عنوان توزیع کننده ترافیک شهری و تقاطعی برای توسعه شهری البته به عنوان گردشگاه و صحنه ای برای عرضه نمایش های مردم پسند و نیز به عنوان میدان مسابقه به خدمت گرفته می شود.
ابتدا در میان میدان مجسمه یادبود لودویک سوار بر اسب قرار داشت، سپس با دستگاه گیوتین برای اعدام های خونین و پس از ان با تک ستون مصری تعویض شد. سطح خود میدان از طریق کانالی پوشیده شده از چمن با طارمی هایی از سنگ مرمر محدود شده بود، که در اواسط قرن نوزدهم طرحی با هدف احداث خیابانی عریض برای ترافیک رو به رشد پایتخت، که از میدان عبور می کرد، ارائه شد. کانال ها پر شدند و فقط طارمی های داخلی میدان با قی ماندند.
- هویت مکان، افسانه به جا مانده و شکل شناسی مکان
تاریخ مکان در این محل نام های زیادی دارد. میدان دولاکنکورد، مدخل ورودی به خیابان شانزه لیزه، یک اسطوره برای استقبال از افراد استثنایی، شهرت، صحنه پردازی، رویاها، جلال و شکوه و همین طور تجمل پرستی این شهر همیشه اماده، بوده است. میدان ها همواره صحنه حوادث و اتفاقات فوق العاده بوده اند. در اینجا هم اتفاقی نیست که در کنار “بزرگترین میدان شهری جهان” بین میدان دولا کنکورد و تاق نصرت پیروزی، کاخ الیزه، مقر حکومت فرانسه قرار دارد. محیط بین المللی، اندکی تجمل، خیابان با شکوه و رویایی، شانزه لیزه را با پارک های وسیع، شهر و طبیعت را، حتی با ضد و نقیض هایش، شکل می دهد.
- تاثیر متقابل ساختار بناها، میدان و فضای خیابان
میدان دولا کنکورد، همچنان به عنوان فلکه یا میدان ترافیکی، با محور شرق به غرب شانزه لیزه، تاق نصرت و محور شمال - جنوب به سمت خیابان رویال و لامادلاین جاذبه خود را حفظ کرده است. طارمی های تاریخی از سنگ مرمر و مجسمه های شهری، عنصر درون سطح میدان را تشکیل می دهند، که با چهار مجسمه چشمگیر و برجسته در چهار گوشه میدان، قاب گرفتن دور میدان کاملا انجام شده است. به عنوان تاکیدی مهم، انها با یکدیگر در ارتباط اند و تاثیر گذاری متقابل و متفاوتی را به وجود می اورند.
نظم و ترتیب قرار گیری عناصر روشنایی، نیز در قاب گرفتن میدان موثر است و نقش مهمی در شکل ظاهری فضا چه در روز و چه در شب، به عنوان عنصری در اذین بندی میدان دارد.البته میدان در عملکرد امروزی خود، بیشتر به دلیل پرسپکتیوها و ارتباطات فوق العاده بصری خود، تا به دلیل تعیین حد و مرز شکل محیطی اش تعریف و ادراک می شود.
- عوامل اجتماعی، فعالیت های اجتماعی و مراسم و ایین ها
در میدان دولا کنکورد، از گذشته های دور” مناسبت های اجتماعی” و رویاهای ملت جشن گرفته می شد و با ادغام طرح های پیشنهادی از سوی شرکت کنندگان مسابقه، توسط ژاک - انژگابریل، الگویی بسیار جدید از میدان های شاهی، که بر روی طبیعت باز بود، به وجود امد که برای جریان های ترافیکی و گردش شهروندان شهر، سوارکاری و راندن کالسکه ها ازاد بود، به وجود امد. با وجود این تاریخ مسیر خود را انتخاب کرد.