دانشمندان نسبت به وضعیت حاصلخیزی خاک جهان هشدار میدهند. به گزارش وبسایت ایندیپنتدنت، دانشمندان درباره وضعیت آینده حاصلخیزی خاک جهان با توجه به استفاده بیرویه از آن در سده جدید ابراز نگرانی کردهاند. فرسایش خاک و تخریب آن و فقدان زمینهای زراعی با توجه به گسترش جمعیت و توسعه شهرسازی یکی از مهمترین مسائل سده اخیر به شمار میرود.
براساس این گزارش "انقلاب سبز" که در نیمقرن گذشته و به واسطه کشاورزی شیمیایی برای توسعه تولیدات غذایی مورد استفاده گرفته است، دیگر نمیتواند برای تولید موادغذایی موردنیاز بشر جوابگو باشد. دانشمندان در مقالهای که در مجله علوم منتشر شده است، میگویند امروزه بیشتر خاک مورد استفاده در کشاورزی و تولید گندم از راه "بومیکردن" خاکهایی به دست میآید که دیگر امکان حفظ کیفیت و ویژگیهای ذاتی آنها وجود ندارد.
رونالد آماندسون، استاد محیطزیست دانشگاه کالیفرنیا، برکلی، در این مورد میگوید: "تلاشها برای بهبود بخشیدن به وضعیت مدیریت و نگهداری از خاکهای بومیشده و حفاظت از ویژگیهای ذاتی آنها، یکی از مهمترین چالشهای سده پیشرو است."
برای نمونه، بین سالهای 1970 تا 2000 مناطق کشاورزی زیادی در دانمارک تحتبرنامههای توسعه شهرسازی قرار گرفته و در 20 سال آینده مناطق بیشتری به این محدوده اضافه خواهند شد، بهطوری که مساحتی نزدیک به مغولستان را از آن خود خواهند کرد. او در ادامه نظراتش میگوید: "عملیات کشاورزی سالهاست که از طریق فرسایش و حذف مواد مغذی صورت میگیرد اما نکته مهم این است زمان بسیاری برای تولید مجدد این خاک از پوسته بیرونی زمین موردنیاز است."
یکی از مهمترین تهدیدهایی که آینده تولیدات کشاورزی را هدف قرار داده، تولید خاکهای حاصلخیز از طریق مواد شیمیایی و مصنوعی بهویژه فسفر، پتاسیم و نیتروژن است که یکی از آلودهکنندههای طبیعت بهشمار میروند. این استاد دانشگاه معتقد است اگر نتوانیم برای بازیافت مواد شیمیایی تدابیری اتخاذ کنیم، علاوهبر از دست دادن خاک غنی باید با دشواریهای آلودگی محیطزیست نیز دست و پنجه نرم کنیم.