مسابقه زی بازیافت, مسابقه ای کشوری است که طی سه سال گذشته توسط انجمن علمی معماری دانشکده هنر و معماری دانشگاه شیراز برگزار شده و به عنوان مسابقه منتخب علمي- فن آورانه كشور در "جشنواره ملی حرکت" در بين تمامي مسابقات علمي برگزار شده در كليه دانشگاه هاي كشور برگزیده شده است. دوره چهارم این مسابقه با موضوع "دورریز نورریز" در تاریخ 6 و 7 خرداد ماه سال 1395 برگزار خواهد شد.
هدف از موضوع مسابقه با عنوان "دورریز نورریز", طراحی و ساخت یک دیوار, سقف یا دیوار-سقف زیبازیافتی است که در آن دورریزها با قرارگیری در برابر نور جلوه هایی متنوع از زیبایی را ایجاد نمایند.
نور یکی از عناصر مهم در خلق فضاهای معماری است تا آنجا که معماری را بازی هنرمندانه احجام زیر نور دانسته اند. معمار با هدایت نور, پراکنده یا متمرکز کردن آن و خلق سایه روشنها، به فضاهای زیستی غنا می بخشد. در معماری ایرانی نور همواره اهمیت فراوانی داشته است. در طول تاریخ، معماران ایرانی ضمن تامین روشنایی,هنرمندانه از نور -چه مستقیم و چه غیرمستقیم- بهره گرفته و با استفاده از اصول بازتاب و چرخش نور و ایجاد سایه روشنها، جلوه های متفاوتی را در فضا به وجود آورده اند. سایه ها همزاد نور هستند. در سرزمین ایران به دلیل اقلیم گرم و خشکش, اهمیت سایه ها اگرنه بیشتر از نور, کمتر از آن نیست و ترکیب هنرمندانه این دو است که روح فضا را در معماری ایرانی جلوه گر ساخته است.
در معماری ایران نقش آفرینی نور تنها منحصر به تامین روشنایی نیست. در این معماری، نور جزئی از حقيقت و ذات فضاست که با تنوع بسیار و در نهایت زیبایی جلوه گر می شود. بدین ترتیب در ساختمانهای مختلف با توجه به مسائل عملکردی, شاهد کیفیات متنوع نور هستیم که توسط ابزارها و یا تکنیکهای متفاوت نورگیری به وجود آمده است. نمونه شاخص این امر در ساختمانهای مذهبی متجلی است که در آنها از نور علاوه بر تامین روشنایی, جهت ایجاد فضایی عرفانی و معنوی استفاده شده است.
سرزمین ایران در نقاط مختلف از درجات متفاوتی از پرتوی خورشید بهره مند است: خورشید درخشان کویر, گرمای مطبوع خورشید کوهستان و آسمان ابری و مه آلود کرانه شمالی. به همین دلیل معماران ایرانی متناسب با هر منطقه, از ابزارها و شیوه های مختلفی جهت ساماندهی و تنظیم شدت نور وارده به فضا استفاده کرده اند. در این راستا و در یک نگاه کلی می توان به انواع عناصر نورگیر در معماری سنتی ایران اشاره کرد: شباک، دارآفرین، فخر مدین، در و پنجره مشبک، معجرهای کرکره ای، جامخانه، روزن، ارسی، روشندان، فریز و خوون، گلجام، پالکانه، پاچنگ، پاچلاقی، نیم دری، خورشیدی و هورنو.
به این ترتیب در معماری ایرانی کاربرد شیشه های رنگارنگ، گلجامها، شباکها و تقسیم بندی های چوبی با هدف تنظیم نور ورودی به فضا ضمن تغییر کیفیت و شدت آن، در کنار کیفیات معنایی فضا آسایش حرارتی و بصری ساکنان را فراهم نموده اند. آری به درستی که حکایت نور در فضاهای معماری، حکایت خون در شریانهای زندگی است.
تاریخ های مهم ثبت نام
مرحله اول-زودهنگام تا 21/12/1394
ارسال شیت ایده از 1/2/1395 تا 10/2/1395
اعلام نتایج داوری اولیه (شیت ایده) 17/2/1395
ثبت نام مرحله دوم-دیرهنگام از 21/12/1394 تا 10/2/1395
برگزاری مسابقه 6/3/1395
داوری آثار و اهدا جوایز 7/3/1395
جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت مسابقه و آدرسهای زیر مراجعه نمایید:
🔸www.zibazyaft.ir
🔸Telegram.me/zibazyaft4
🔸Instagram.com/zibazyaftcompetition