آب انبار دیوان خانه ( موزه سازه های آبی استان فارس ) تاریخچه :
آب انبار دیوان خانه یکی از آب انبارهای عام المنفعه ای است که به دستور کریم خان زند بین سالهای 1163 تا 1193 ه . ق در شیراز ساخته شد . طرح این آب انبار برگرفته از معماری دوران صفویه است که شامل یک راه پله سنگی به عرض 3متر و یک مخزن به ابعاد 15 « 15 و عمق 10 متر می با شد. آب انبار دیوان خانه که از مجموعه آب انبار های کریم خانی است که در دوره زندیه ساخته شده در سال 1388 مرمت گردید و در همان سال به موزه سازه های آبی استان فارس تغییر کاربری یافت تا محلی جهت معرفی این سازه های آبی باشد ، که به مرور در حال نابودی هستند . در مجموع 24 تابلو و 8 ماکت بازدیدکنندگان را با عنوان و عملکرد دیگر سازه های آبی استان آشنا می سازد
ایده های طراحی و احیاء : ایده اصلی در احیاء این بنا ، حضور فیزیکی آب بود که به عنوان فصل مشترک تمامی این سازه ها و موضوع پروژه ( موزه سازه های آبی ) الزامی می نمود و این حضور فیزیکی در طول مسیر بازدید ، موکدأ در ناخودآگاه بازدیدکنندگان از اهمیت کنترل و استفاده آب در طول تاریخ که عامل ساخت این بناها بوده حکایت می کند . نحوه نمایش آب با الهام از معبد آناهیتا (خدای آب ) بیشابور ، در سطح وسیع کف به عمق 10 سانتی متر انجام شد تا انعکاس محیط در آب و گذر بازدیدکنندگان بر روی آن تداعی گر حس روحانی و تقد س آب برای این مردمان در طول تاریخ باشد .
سیستم ساخت : فریم ها و کلیه اتصالات از استیل ضد زنگ انتخاب گردید تا به مقاومت شیشه ها کمک کند و در رطوبت دچار زنگ زدگی نشوند و همچنین رنگ خنثی استیل و سطح آیینه ای آن ، منعکس کننده محیط باشد و خود در فضا حل شو د و به شفافیت سازه های الحاقی کمک کند . تمامی سازه ها به صورت پیش ساخته در کارگاه ساخته و پس از حمل به محل بوسیله پیچ و مهره های استیل بر روی پایه های قابل تنظیم به یکدیگر متصل شدند و در فاصله ای 10 سانتی متری بر روی آب نصب گردید. به علت نشست ساختمان در راه پله و تغییر تراز ها و خیز های پله های ورودی ، این مسیر بازدید با نرده ای از جنس استیل تا بالای راه پله جهت سهولت حرکت (به علت خیز زیاد پله ها ) امتداد یافت و سطح شیشه های کف پله ها سندبلاست شد تا زبری سطح شیشه ها مانع از سقوط بازدیدکنندگان گردد .