در آفریقا بیش از هر نقطه دیگر دنیا آب اولین منبع حیاتی بشمار می آید. بر اثر تغییرات اقلیمی مسئله و خطر خشکسالی تبدیل به مشکل بزرگی شده است. خشکسالی تهدیدی برای اکوسیستم و ساکنان محلی به حساب می آید. به نظر می آید شیرها با کمال آرامش به زندگی خود در جنگلهای آفریقای جنوبی ادامه می دهند اما خطری جدی به نام خشکسالی به مرور زمان و به آرامی حیوانات و افراد این منطقه را مانند سایر نقاط دنیا تهدید می کند.
به گفته محققان با تغییرات اقلیمی این خطر می تواند جدی تر شود. استفان، مسئول یک شرکت لبنیاتی و تولید شیر می گوید: “اگر خشکسالی اتفاق بیافتد این پایانی برای مزارع کوچک خواهد بود و آنها دیگر قادر نخواهند بود به کار خود ادامه دهند و سوددهی نخواهند داشت. اگر بتوانم از قبل نسبت به وقوع خشکسالی اطلاع داشته باشم بدین ترتیب می توانم برای غذای حیواناتم چاره جویی کنم. و اگر بتوان میزان آب را در پشت سدها و دریاچه ها کنترل کنیم خواهیم دید که آیا به اندازه کافی ذخیره آبی داریم یا خیر.”
در چهارچوب اجرای یک پروژه تحقیقاتی اروپایی محققان اروپایی و آفریقایی منطقه لیمپوپو در آفریقای جنوبی را بازدید می کنند. آنها بدنبال راهکارهایی هستند تا بتوان در زمان خشک سالی به کشاورزان کمک کرد. ژان ماری کیلشی، محقق می گوید: “مسلما خشکسالی مردم را بطور کلی آسیب پذیرتر خواهد کرد و آنها را بیشتر در معرض خطرات امنیتی، تغذیه و بهداشتی قرار خواهد داد. این موضوع در تمام قاره ها قابل توجه خواهد بود. هدف اصلی این پروژه تلاش برای بهبود وضعیت و کاهش خطرات مرتبط با خشکسالی در آفریقاست.”
برای اطلاع از وضعیت هوا مردم امکانات چندانی به غیر از مراجعه به پیش بینی های هواشناسی چند روز آینده ندارند. استفاده از داده های ماهواره ای برای پیش بینی هوا در میان و بلند مدت برای مردم بسیار دشوار و پیچیده است.
میشا ورنر، استاد دانشگاه می گوید: “صحبت از اطلاعات بسیار تکنیکی و پیچیده است که یک کشاورز به سرعت نمی تواند آنها را تجزیه و تحلیل کند، درک این اطلاعات برای آنها اهمیت دارد. کشاورزان نسبت به فعالیتهای کشاورزی خود و برای نحوه غذا دادن به دام و حیوانات خود تصمیم می گیرند آنها برای تصمیم گیری خود معیارهایی را در نظر دارند که این معیارها در این داده ها وجود ندارند. آنها نحوه بهره برداری را خوب می دانند و احتیاجی به توضیح آن نیست اما ما می توانیم اطلاعاتی اساسی در اختیار آنها قرار دهیم که برای تصمیم گیری آنان مفید باشد و بتوانند در مقابل خشکسالی مقاومت بیشتر و بهتری داشته باشند.”
محققان بر روی سیستمی کار می کنند که بتواند پیش از وقوع خشکسالی هشدار دهد و اطلاعات مفیدی را با توجه به داده های موجود در اختیار قرار دهد. برای بالا بردن ظرفیت و سطح توانمندی این سیستم محققان، مسئولان و شهروندان باید با یکدیگر هماهنگی و همکاری داشته باشند.
یورگن وگ، محقق می گوید: “در سطح اروپایی می توانیم داده های مختلفی از جمله مشاهدات هواشناسی، پیش بینی هوا برای چندین روز آینده را در اختیار قرار دهیم. ما همچنین می توانیم پیش بینی های فصلی را گسترش دهیم و با توجه به این عناصر بایستی شاخصهایی را ایجاد کنیم. بنابراین یکی از جنبه های کار ما در مرکز تحقیقات شامل ارائه انواع مختلف شاخص هاست که بتواند در عین حال محاسباتی در سطح قاره، منطقه و حتی نواحی محلی داشته باشد.”
محققان نحوه مدیریت منابع آبی در سطح قاره را مطالعه و بررسی می کنند هدف آنها بهبود نحوه اداره و همکاری بین مناطق مختلف در آفریقاست. جاکی ونتر، یکی از مسئولان دفتر هواشناسی در شهر زانن آفریقای جنوبی می گوید: “در آفریقای جنوبی به اندازه کافی منابع آبی وجود ندارد. فصل باران بسیار کوتاه و زمستان طولانی است بنابراین انجام مطالعات و تحقیقات به منظور اجرای بهترین مدیریت منابع آبی بسیار حیاتی و پر اهمیت است.” با توجه به وجود خطر رو به رشد خشکسالی، برای مقابله با آن زمانی برای از دست دادن وجود ندارد.