اندیبنت، دانشیار جامعهشناسی در دانشگاه “سری” انگلستان است. بیشک کتاب “فرهنگ و زندگی روزمره” که از وی به فارسی ترجمه شده است از جمله منابع مفید برای مطالعات مقدماتی در رشته مطالعات فرهنگی و فرهنگشناسی است؛ اما نکتهای که باید به آن توجه کرد، اندیبنت چندان چهره درجه اولی در حوزه جامعهشناسی و مطالعات فرهنگی نیست. شاید بسیاری اندیبنت را با تونیبنت، جامعهشناس فرهنگی برجسته انگلیسی اشتباه بگیرند اما این دو در فاصله بسیاری از هم قرار دارند.
کتاب اندیبنت با تاکید بر”زندگی روزمره”صورتبندی شده است. زندگی روزمره از جمله کلیدیترین مفاهیم در مطالعات فرهنگ عامه است و همانگونه که در مقدمه کتاب تشریح شده هرچند از سالهای بسیار دور در جامعهشناسی مطرح بوده است اما تاکید روی این حوزه به عنوان یک متغیر مستقل از جمله توجهاتی بوده که اهالی مطالعات فرهنگی در سالهای اخیر درافکندهاند. این اتفاق محصول ویژگیهای خاص مدرنیته پسینی است. در مدرنیته پسین به گفته بنت افراد هویتهای خود را با تصاویر و موضوعهایی شکل میدهند که به صورت تاملی از صنایع فرهنگی و رسانهای اخذ میکنند.
در این وضعیت مفهوم فرهنگ نیز به عنوان موضوعی یک دست و همگون یا به عبارتی کل راه و رسم زندگی که برپایه فهم مشترکی از دنیای روزمره استوار است، رنگ میبازد و قابل دفاع نیست. امروزه فرهنگ با پشتوانه رسانهها و دیگر عناصر مدرنیته متأخر معنایی جوهری و ثابت نداشته و با متکثرشدن فهمها و اجزای زندگی، معنایی سیال و محلی یافته است. به عبارتی دیگر هویتهای فرهنگی امروزه با تاکید بر زندگی روزمره افراد ساخته میشوند.
کتاب در دوپاره مربوط به هم صورتبندی شده است. در پاره اول بیشتر به ریشهها و اندیشههایی پرداخته شده که به زندگی روزمره در آنها توجه شده است و در پاره دوم اجزای زندگی روزمره همچون رسانهها، مد، موسیقی، گردشگری و غیره مورد بحث قرار گرفتهاند. هرچند که در فهرست کتاب، مباحث به این صورت تقسیمبندی شدهاند اما در مقدمه، خود بنت کتابش را به هشت فصل تقسیم کرده است. “فرهنگ زندگی روزمره” مرور جامعی از مدلهای نظری، مسائل و پیچیدگیهای فعالیتهای فرهنگی معاصر به دست میدهد.
بنت ابتدا مدلهای نظری اصلی در مطالعه کردوکارهای فرهنگی کنونی را جمعبندی میکند و این مدلها را در متن محیطهای زندگی روزمره جای میدهد. برای این کار مطالعه منظمی درباره چگونگی تغییر تفکر آکادمیک در زمینه فرهنگ تودهای، از تعابیر انتقادی نظریهپردازان قدیمیتر فرهنگ تودهای تا منتقدان رادیکال و پستمدرنیست تعابیر فرهنگ تودهای و سپس مفهوم”چرخش فرهنگی”، انجام میدهد که نشان میدهد هویتهای اجتماعی گوناگون چگونه به صورت فرهنگی برساخته میشوند.
از سویی دیگر کتابی همچون”فرهنگ و زندگی روزمره”که کتابی است مقدماتی و منبعی درسی برای دانشجویان است (تئوریها و افراد زیادی در آن مطرح شدهاند) بسیار لازم است که”نمایه” داشته باشد؛ اما متاسفانه این کتاب فاقد این امکان است.
بری اسمارت که از وی در ایران کتاب”شرایط مدرن و مناقشههای پست مدرن” و همچنین کتابی درباره فوکو منتشر شده است، درباره کتاب اندیبنت مینویسد: “کتاب اندی بنت درباره شکلهای مهم فرهنگ روزمره بحث منسجم، بسیار خواندنی و جالبی ارائه میدهد که اطمینان دارم برای دانشجویان بسیار مفید خواهد بود.”