لامپهای معروف به لامپ فضایی یا “لاوا لمپ” پنجاه ساله شدند. این لامپ ها سال 1963 توسط یک شرکت بریتانیایی به بازار آمدند. با رنگهای درخشان و حرکت مواج، نمادی از فرهنگ بدیل حاکم بر اروپای دهه شصت میلادی محسوب می شوند.
طی پنجاه سال، بیش از یک میلیون از این چراغها ساخته و به مشتریانی در سراسر دنیا فروخته شده است. ادوارد کریوِن واکر، مخترع این لامپها است. او سال 2000 درگذشت اما همسر سابقش در باره انگیزه این اختراع می گوید: “آن دوره همه چیز کمی اعوجاجی غریب و همه در جستجوی فرهنگ و جلوه های بدیل بودند. می دانید، بیتل ها و سفر انسان به ماه. او فکر کرد چیز جالبی است، شاید بتوان آنرا راه انداخت و منتظر ماند و دید چطور پیش می رود.”
ادوارد کریوِن واکر خلبان سابق جنگ جهانی دوم و حسابدار بعد از جنگ، فکر ساختن “لاوا لمپ” را از یک زمان سنج پخت تخم مرغ گرفت. زمان سنج پر از موم در ظرف پختن تخم مرغ، پس از داغ شدن و افزایش حجم موم، نشان میداد تخم مرغ آماده است. او زمان سنج را با لامپ تلفیق کرد و به این ترتیب اولین چراغ لاوا خانگی او بوجود آمد.
“لاوا لمپ” نمادی از روح غالب دهه شصت میلادی در غرب بود، از یکطرف حرکت سیال و مواج داخل آن، نمادی از فرهنگ سیال و آسانگیر زمانه و از طرفی امید به آینده که با اولین سفر انسان به فضا تقویت شد در طراحی آینده نگرانه آن بازتاب پیدا کرده است. این لامپها یکبار دیگر در دهه نود میلادی مد شده و هنوز در شهر محل تولد ادوارد کریون واکر باهمان روش و طراحی سنتی او ساخته می شوند.
یکی از افراد حرفه ای، کارشناس و مجموعه دار این لامپ ها معتقد است این لامپ ها پنجاه سال است که چند نسل را شیفته خودشان کرده اند. “فکر می کنم جاذبه ای دارد که مردم را به طرف خودش می کشد. به نظر من حرکت درون آن است و شکلی که موم در آن حرکت می کند،حرکتی کاملا تصادفی و غیر تکراری، نور و خودبخودی بودن در یک شی با هم آمیخته شده. فکر می کنم این چیزی است که آدم را به طرف لامپ جذب می کند و بدون اینکه توجه کنی شاید پانزده دقیقه گرم نگاه کردن به آن می شوی.”
شاید این لامپ هم یکی از آن اشیایی باشد که مردم فکر می کنند کهنه شده باید از شرش راحت شد ولی جاذبه این لامپ ها باعث شده که دوباره جای خودشان را باز کنند. لامپ لاوا “لاوا لمپ” امروزه یک طراحی کلاسیک و ماندگار شده است.