مکعب روبیک یا مکعب جادویی یکی از پر طرفدارترین سرگرمی ها در سراسر جهان است. این بازی پرفروش توسط اِرنو روبیک، مخترع و معمار مجار طراحی شد. برای بزرگداشت چهلمین سالگرد اختراع این بازی، مخترع ۶۹ ساله نمایشگاهی تحت عنوان “فراسوی مکعب روبیک” را با همکاری مرکز علوم لیبرتی در جرسی سیتی نیوجرسی برگزار کرده است.
در اینجا داستان آغاز ساده این بازی معمایی بازگو می شود و نمونه های اولیه که با چوب و کش لاستیکی ساخته شده بود، به نمایش گذاشته می شود. گرانقیمت ترین مکعب روبیک دنیا نیز که توسط مرکز بین المللی برش الماس طراحی شده در اینجا در معرض دید بازدید کنندگان قرار می گیرد. این مکعب از طلای ۱۸ عیار و با ۱۳۶۰ سنگ قیمتی از جمله الماس، زمرد سبز، یاقوت سرخ، یاقوت کبود و سنگ آمیتس ساخته شده و قیمت آن حدود دو میلیون و پانصد هزار دلار است.
ارنو روبیک، مخترع مکعب روبیک می گوید: “این مکعب بیش از نیمی از عمر همراه من بوده است. اگر فقط زندگی بزرگسالیم را در نظر بگیرید، بیشتر این دوران را با این مکعب سر کرده ام. زیرا وقتی این مکعب را ساختم ۳۰ سال داشتم.” مکعب روبیک در سال ۱۹۷۴ میلادی در بوداپست مجارستان به دنیا آمد. اما در آغاز اجازه فروش در خارج از حوزه نفوذ شوروی سابق را که مجارستان نیز بخشی از آن بود نداشت. پس از عرضه بین المللی در سال ۱۹۸۰ میلادی، از هر ۷ نفر در دنیا یک نفر زمانی با این معمای مشهور سرگرم شده است. نمایشگاه “فراسوی مکعب روبیک” نشان می دهد که بین علم و هنر مرز مشخصی وجود ندارد.
پل هافمن، مدیر اجرایی مرکز علوم لیبرتی جرسی سیتی می گوید: “موفقیت این نمایشگاه در این خواهد بود که مثلا اگر ریاضیدان باشید یا به ریاضیات علاقه داشته باشید، وقتی به اینجا می آیید، جنبه هنری و خلاق شما بیدار می شود. اگر از دیدگاه هنر به این موضوع علاقه مندید و به اینجا می آیید، درمی یابید که ریاضیات و علوم با هنر پیوندی ناگسستنی دارند. برای همین است که نام این نمایشگاه را “فراسوی مکعب روبیک” گذاشته ایم. موضوع نمایشگاه حوزه مشترک مهندسی یعنی سازوکار فوق العاده ای که برای داخل مکعب طراحی شده و البته رنگ های مکعب و همچنین ریاضیات و تعداد ترکیبهای مختلف ( ۴۳ بار ۱۰ به توان ۳۰ ترکیب مختلف) است که مکعب به وجود می آورد.”
در این نمایشگاه همچنین روباتی دیده می شود که حل مکعب را هنگامی که راه حل خیلی پیچیده شود به انجام می رساند و هر گامِ این راه حل، روی صفحه نمایش نشان داده می شود. نمایشگاه روز ششم اردیبهشت ماه ( ۲۶ آوریل ۲۰۱۴) آغاز می شود و درهای آن به مدت ۷ ماه بر روی بازدیدکنندگان باز خواهد بود. پس از آن نمایشگاه به مدت هفت سال در نقاط مختلف دنیا برگزار خواهد شد.