این هفته در برنامه جهان دانش، نگاهی داریم به سطح امکانات بهداشتی در مدارس و چگونگی آموزش بهداشت عمومی و کمک به مردم، تا درصورت نبود مراکز بهداشتی-درمانی و نداشتن اطلاعات لازم برای پیشگیری از بیماری ها، مردم باز هم در سلامت باقی بمانند. پیشگیری بهتر از درمان است و به همین دلیل برای مقابله با مشکلات ناشی از نبود بهداشت و نداشتن آگاهی های بهداشتی، پروژه های مختلفی در کشورهای متعدد در حال انجام است که به مردم یاد می دهد چگونه از خودشان محافظت کنند.
اجرای برنامه "واش" در تانزانیا بر اساس اعلام یونیسف، در تانزانیا هر ساعت حدود ۵ کودک به دلیل شرایط بد بهداشتی می میرند. آب ناسالم و نبود سرویس های بهداشتی اولیه مانند توالت در مدارس، یک مشکل مهم بهداشتی برای مردم این کشور است و باعث شده که میزان حضور کودکان در مدارس کاهش یابد و این مساله بر عملکرد آموزشی تاثیر بگذارد. از سال ۲۰۰۲ میلادی که در تانزانیا پرداخت هزینه شهریه مدارس لغو شد، میزان ثبت نام دانش آموزان در مدارس ابتدایی بسیار افزایش یافت و باعث شد بار سنگین تکمیل زیرساختها بر مدارس تحمیل شود.
داده های موجود نشان می دهد در هر مدرسه ابتدایی بطور متوسط تنها یک توالت برای هر ۵۶ کودک وجود دارد. تا پنج سال پیش، ۸۰ درصد از مدارس فاقد دست شویی بودند. تقریبا در هیچ کدام از مدارس صابون یافت نمی شد و دانش آموزان با خطر ابتلا به بیماری هایی همچون اسهال، وبا، بیماری های انگلی و عفونت های ادراری مواجه بودند. یونیسف با همکاری دولت تانزانیا برنامه های آموزشی به نام واش (WASH) یا شستشو را در صد مدرسه این کشور به اجرا گذاشت.
اکنون دستورالعمل هایی با عنوان راهنمای شستشو در مدارس، به اجرا درآمده و باعث شده امکان ترویج بهداشت و نظافت عمومی به شیوه های مناسب برای بیش از هفتاد هزار کودک فراهم شود. از آنجا که توالت ها و سرویس های بهداشتی پوشیده و امن و در دسترس نبودند، بسیاری از دختران نوجوان نیز تمایلی به ادامه تحصیل نداشتند. یونیسف سعی کرد با ارائه اطلاعات اولیه به آنها درباره سن، قاعدگی و موضوعات مربوط به بهداشت شخصی، به بیش از ۵۰ هزار دختر در تانزانیا کمک کند.
تلفن های همراه در خدمت بهداشت خانواده های هندی
از هر هزار نوزادی که هرساله در هند متولد می شوند، ۴۴ نوزاد قبل از رسیدن به سن یک سالگی می میرند. بر اساس آمارها علت این مرگ و میرها عمدتا عدم دسترسی به مراقبت های بهداشتی برای زنان باردار و دختران جوان بویژه در مناطق فقیر و دورافتاده بوده است. بنابراین سعی شده به کمک شبکه تلفن همراه، اطلاعات بهداشتی و درمانی لازم بویژه برای زنان ارائه شود. به کمک شبکه تلفن همراه و در چهارچوب پروژه MIRA ، اکنون گروهی از مددکاران بهداشتی آموزش دیده به درِ تک تک خانه های مناطق دورافتاده می روند و به معرفی نرم افزار جدید تلفنی می پردازند.
در این نرم افزار، از یک زبان ساده و نمادین و یک متن محدود صوتی برای درک بهتر اطلاعات استفاده شده است و اطلاعات اولیه درباره بهداشت بارداری، مراقبت از نوزاد و برنامه ریزی خانواده، ارائه می گردد. پس از ثبت نام، یک زن می تواند چرخه قاعدگی خود را کنترل کند و یا هر هفته وضعیتش را برای تولد فرزندش تحت نظر داشته باشد و اطلاعات مربوطه را بر روی تلفنش به روز کند. به کمک این روش می توان عوارض دوران بارداری را گزارش داد و احتمال یک زایمان مشکل را بررسی کرد و اقدامات درمانی لازم را توسط کادر بهداشتی منطقه پیش بینی نمود. از طریق این برنامه حتی می توان واکسن های مربوط به دوران بارداری و پس از تولد را نیز پیگیری و تهیه کرد. اجرای این پروژه در سال ۲۰۰۹میلادی آغاز شد و توانست در سال گذشته جایزه اتحاد هزاره را دریافت کند.
فرصت های آموزشی مکمل برای دانشجویان داوطلب
"آنا کارن فتزر دلئون" یک دانشجوی ۱۹ ساله رشته پزشکی در گواتمالاست که علاقه اش او را بسیار فراتر از رشته تحصیلی اش برده است. او در قالب فعالیتهای داوطلبانه به آموزش می پردازد و به دانش آموزان در بنیاد کودکان مبتلا به سندرم داون در زادگاهش گواتمالا کمک می کند و مربی جوانان در کلاس های کمک های اولیه در یک موسسه غیر انتفاعی است. او همچنین یکی از دانشجویان فعال شرکت کننده در پروژه آموزشی بنیاد "وایز" قطر است. کار کردن با افراد مبتلا به سندرم داون ممکن است راه جدیدی را در زندگی حرفه ای آنا در آینده باز کند زیرا او معتقد است که تنها با آموزش جامعه است که می توان به مبتلایان به سندروم داون در گواتمالا کمک کرد و با این شیوه است که خانواده های آنها نگاهشان را نسبت چیزی که در این جامعه ننگ محسوب می شود تغییر خواهند داد.
او همچنین در یک موسسه غیر انتفاعی به آموزش کمک های اولیه می پردازد و توصیه هایی بهداشتی و درمانی ارائه می دهد. او بیش از یک سال است که با این موسسه کار می کند. آنا تصمیم گرفته با بخش آموزش بنیاد وایز در دوحه نیز همکاری کند، پروژه ای که به او برای رسیدن به اهدافش کمک می کند.
برنامه آموزشی وایز ترکیبی از جلسات آنلاین، سخنرانی ها و کارگاه های آموزشی، همکاری های اجتماعی، رهبری، و همچنین کار گروهی بر روی یک پروژه خاص است. از ژانویه سال ۲۰۱۳ میلادی این برنامه در شهر دوحه آغاز شده و استادان و کارشناسان بین المللی به شرکت کنندگان در زمینه های کارآفرینی اجتماعی و رهبری آموزش می دهند. فصل دوم این آموزش ها در ژوئن سال ۲۰۱۴ میلادی در شهر مادرید اسپانیا برگزار خواهد شد. آنها همچنین در کنفرانس های بین المللی زیادی در طول سال شرکت می کنند.