در آشیانه دریایی” لا سیوتا” در حومه مارسی در جنوب فرانسه تعمیر و کنترل فنی یک قایق ویژه درجریان است، تنها قایقی که فقط با استفاده از انرژی خورشید موفق شد دور دنیا را بپیماید و حالا با استفاده از این تجربه، خود را برای ماجراجویی های آتی آماده می کند. نزدیک پانصد متر مربع از فضای عرشه “ پِلَنِت سُلار” به پانل های جذب نور اختصاص پیدا کرده است.
پاسکال گولپیه یکی از بنیانگذاران این پروژه و مدیر اجرایی آن می گوید: “در اصل این یک وسیله نقلیه الکتریکی است که بر اساس ظرفیت انرژی های تجدید پذیر و اطمینان به کارآمد بودن آنها طراحی شده و در واقع یکی از اولین موتورهایی است که بر این مبنا ساخته شده است تا نشان دهیم که چگونه می توان از این نوع انرژی ها بهره برداری لازم را کرد. اما امروز آنطور که باید انرژی های تجدید پذیرهنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده اند. در همین حال این وسیله به سکوی ارتباطاتی ما بدل شده است. برای اینکه بهر حال این یک قایق جذاب است و ما نشان دادیم که با آن می توان حجم و وزن قابل توجهی را جا بجا کرد و مردم را به آن راه داد. امروز این وسیله، قایق شناخته شده ای برای مردم است و وقتی ما در بنادرلنگر می اندازیم برای ما حکم یک سخنگو را دارد و یک معیار و استاندارد مناسب که آنرا برای پروژه های حمایت از محیط زیست در اختیار دانشمندان قرار داده ایم.”
قرار است با همکاری دانشگاه ژنو، گروهی از دانشمندان بهار آینده با این قایق از فلوریدا عازم ایسلند شوند و تحولات جریان گلف استریم را دنبال کنند، تجربه ای که می تواند اطلاعات ناگفته مفیدی با خود به همراه داشته باشد.
پاسکال گولپیه می گوید: “شیوه هایی که گروه علمی پژوهشی ما از آنها استفاده کرده تنها محدود به اندازه گیری درجه حرارت نیست. واضح است که گلف استریم یک جریان هوای گرم است و با اندازه گیری درجه حرارت می توانیم مشخص کنیم که بالای درجه مورد نظر قرار داریم یا نه… اما در کنار آن می توانیم فعالیت ها و تحرکات زیستی درون دریا را اندازه بگیریم بعنوان مثال شناسایی و بررسی “فیتوپلانکتونها”(دسته ای از جانداران ریز دریایی) آنهم از طریق قایقی که سوختش هیچ گونه آلودگی و گازی در دریا پخش نمی کند. اطمینان داریم که تحقیقات ما منجر به آلودگی هیچ کدام از این گونه ها بر اثر انتشار گازها نخواهد شد.”
به موازات این تجربیات، تحقق آزمایش های دیگری نظیر موردی که توسط موسسه اروپایی “ ویست فری اوشن” انجام می شود، امکانپذیر خواهد بود. پژوهش های آنها بر روی گرداب های آبی اقیانوس اطلس شمالی، در محل دفن زباله های پلاستیکی در وسط اقیانوس، متمرکز است و در این راه پِلَنِت سُلار بنظر می رسد با شرایط انجام پژوهش انطباق لازم را داشته باشد.
برنارد مرکس از این موسسه می گوید:” جمع آوری نمونه ها بوسیله قایقی که متناسب با استفاده پایدار از انرژی طراحی شده مطمئنا یک نکته مثبت است که می توانیم از طریق آنها راه حلی برای موادی که در فاصله دورتری از سواحل قرار دارند پیدا کنیم. مثلا در مورد گرداب ها وجریانهای آبی اقیانوسها درحال حاضرفقط پنج نوع آن در کره زمین شناسایی شده و برای ادامه تحقیقات باید بر روی وسایل دیگری بجز قایق های ماهیگیری تکیه پیدا کنیم. روی عرشه، با یکی از اولین ملوانان پِلَنِت سُلار هم دیدار کردیم، ژرار دَبُویل اولین فردی است که موفق شده این گونه، اقیانوسها را در نوردد. او در حال حاضر بدقت پروژه قایق های خورشیدی را از نزدیک دنبال می کند.
او می گوید: “این در واقع ماموریتی برای مطالعه جریان گلف استریم است. ماموریتی جذاب و جالب توجه که از نتایج تحقیقات مرتبط با آن می توان در کاهش موارد بسیاری و از جمله تغییرات آب و هوایی که ده، بیست، سی سال و در واقع نسل آینده انتظار آنرا دارد استفاده کرد. بنابراین یک راهگشای کلیدی در مورد آینده ما بشمار می رود.” پِلَنِت سُلار در ماه مارس دوباره راه دریا را در پیش می گیرد و این بار برای کسب اطلاعات بیشتر از جریان گلف استریم به ماجراجویی می پردازد.