آنچه سه معمار-مؤلف در کتاب “پرسشهای ادراک: پدیدارشناسی معماری” مطرح کردهاند، پاسخی است به پرسش از انحای شناخت فضا، ادراک تام آن به کمک تجربۀ حسی، بهیادآوری خاطرات در بستر فضا و سهم خیال و تخیل در بازآفرینی فضایی که کیفیت زندگی را تعالی بخشد.
کتاب پیش روی، شامل شش فصل است؛ مقالهای از آلبرتو پرز-گومز که در آن نویسنده با بیانی عمیق و علمی، هر چند با نگارشی دشوار، در مروری تاریخی به اهمیت مفهوم فضا پرداخته و به نوعی بیان مسأله کتاب را به دوش میکشد. پس از آن، مقالهای از یوهانی پالاسما و دو مقاله از استیون هال که در سالهای مختلف منتشر کرده بودند. فصل دیگر تحت عنوان “حوزههای پدیداری” به قلم استیون هال است که ابزارهای کیفیتساز فضای ساختهشده را در اختیار میگذارد. در انتها نیز پروژههایی از استیون هال به صورت نقشه، ماکت و تصاویر پس از ساخت ضمیمه شدهاند. در مرور محتوای کتاب، با توجه به اینکه نویسندگان، بیشترِ نوشتههایشان را در قالب مقاله منتشر کردهاند، جهت بهرۀ بیشتر خوانندگان در یک بستۀ مکتوب، سه مقالۀ دیگر در راستای محتوای کتاب تحت عنوان بخش دوم به کتاب اضافه شد که امید است مورد استفاده خوانندگان فرهیختة کتاب قرار گیرد.
در مقالۀ نخست، تحت عنوان “پدیدارشناسی و فضای مجازی”، پرز-گومز به اهمیتِ پرداختن به مفهوم فضا و خلق آن در زمانهای میپردازد که دنیای مجازی همۀ ابعاد زندگی انسان را تا جایی تحتتأثیر قرار داده که پرسش از نسبت انسان با ابزارهای ساخت مجازی را بهویژه برای معماران اجتنابناپذیر کرده است. در مقالۀ دوم، به قلم یوهانی پالاسما، تحت عنوان “فضا، مکان، خاطره و تخیل” به اهمیت ابعاد زمانمند فضای هستبودن انسان پرداخته شده و در مقالۀ سوم، که شاید خواندنیتر از همه باشد، تحت عنوان “پدیدارشناسی خانه”، پالاسما به اهمیت ساخت خانه و ابعاد عاطفی-احساسی آن میپردازد. خانه به مثابه پرشمارترین بنای معماری، شاید در پژوهشها کمتر مورد توجه قرار گرفته و کمتر محل مکث و تأمل بوده است.
امید آنکه کتاب حاضر مورد استفادۀ علاقهمندان به حوزۀ پدیدارشناسی معماری قرار گیرد.
این کتاب با ترجمه ی علی اکبری و محمدامین شریفیان توسط نشر پرهام و در 230 صفحه منتشر شده است.