"آزادی در همینجا، در برلین پیروز شد"
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه ۱۹ ژوئن، در نخستین سفر خود به به برلین در مقام رئیس جمهور آمریکا، در سخنانی در دروازه براندنبورگ برلین خطاب به خطاب حاضران گفت: "آزادی در همینجا، در برلین پیروز شد"
"مردمان جهان، به برلین بنگرید!"
باراک اوباما در ژوئیه سال ۲۰۰۸ به عنوان نامزد ریاست جمهوری آمریکا راهی آلمان شده و در طی این سفر در برابر "ستون پیروزی" برلین سخنرانی کرده بود. وی در آن زمان تقاضا کرده بود که جلوی دروازهی براندنبورگ سخنرانی کند، جایی که شماری از رؤسای جمهور پیشین آمریکا نیز سخنرانی کرده بودند. اما دولت آلمان با این درخواست مخالفت کرده و گفته بود که این محل فقط در صورت نیاز، در اختیار سران دولتها قرار میگیرد.
"فرزندان ملتی بزرگ"
یکی از معروفترین سخنرانیهای رهبران سیاسی جهان، نطق شارل دو گل، رئیسجمهور فرانسه "خطاب به جوان آلمان" است. او این نطق را در روز نهم سپتامبر سال ۱۹۶۲ در کاخ لوودویگزبورگ در کنار هانیریش لوبکه، رئیسجمهور وقت آلمان ایراد کرد. دو گل در سخنرانی خود با شور و قاطعیت بر "دوستی میان دو ملت آلمان و فرانسه" تاکید ورزید. نطق او گامی تعیینکننده در راه تثبیت دوستی دو کشور محسوب میشود.
"من یک برلینی هستم"
معروفترین سخنرانی یک رئیسجمهور آمریکایی در آلمان به پنجاه سال پیش برمیگردد. جان اف کندی در روز ۲۶ ژوئن ۱۹۶۳ در نطقی که در برابر جمعیتی عظیم در جلوی ساختمان شهرداری شونبرگ برلین ایراد کرد، دیوار برلین را "انزجارآورترین نشانهی شکست نظام کمونیستی" خواند.
گوشههایی از نطق کندی
"دو هزار سال پیش، پرافتخارترین جملهای که یک انسان میتوانست بر زبان آورد، این بود: من شهروند رم هستم. پرافتخارترین جملهای که امروز در دنیای آزاد میتواند بگوید، این است: من یک برلینی هستم. […] چرا که نمیدانم که آیا هرگز شهری چون برلین (غربی) ۱۸ سال تمام در محاصره بوده باشد و با وجود این، با امیدی تزلزلناپذیر و با قدرت و قاطعیتی تغییرناپذیر به حیات خود ادامه دهد."
"آقای گورباچف، این دیوار را فرو ریزید!"
رونالد ریگان، رئیسجمهور فقید آمریکا در نطق خود به مناسبت هفتصدوپنجاهمین سالگرد تولد شهر برلین همهی برلینیها، همچنین ساکنان برلین شرقی را خطاب قرار داد. او سپس فراخوان معروف خود خطاب میخائیل گورباچف، رهبر شوروی سابق را بر زبان آورد و گفت: "این دروازه را باز کنید! این دیوار را فرو ریزید!" دو سال بعد در روز ۹ نوامبر ۱۹۸۹ دیوار برلین که ۲۸ سال از عمرش میگذشت، فرو ریخت.
"واکنشی به زندگی"
در سال ۱۹۸۹ رهبری آلمان شرقی سابق چهلمین سالگرد بنیانگذاری خود را بشکلی نمایشی جشن گرفت. یکی از مدعوین، میخائل گورباچف (چپ)، دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست شوروی سابق بود. او در نطق خود در روز هفتم اکتبر در برلین شرقی از "گلاسنوست" (گشایش) و "پرسترویکا" "دوبارهسازی" سخن گفت و تصریح کرد، تنها آنانی که به زندگی واکنش نشان نمیدهند، با خطر روبرو خواهند شد."
"بازسازی صلح"
در روز ۲۸ فوریه سال ۲۰۰۲ کوفی عنان، به عنوان نخستین دبیرکل سازمان ملل در پارلمان آلمان (بوندستاگ) سخنرانی کرد. او نقش آلمان در حل جنگ و بحران افغانستان و به ویژه بازسازی این کشور را ستود و گفت: "وقتی این مسئولیت را میپذیریم که به ملتهای دیگر در راه بازسازی و رسیدن به صلح یاری رسانیم، باید آمادگی آن را داشته باشیم، ساختارهایی برجای بگذاریم که آنان بتواند با کمک آن به این فرایند ادامه دهند."
"قرن گفتوگوها"
شماری از رهبران مذهبی جهان نیز تا کنون در جریان دیدار خود از آلمان سخنانی فراموشنشدنی به جای گذاشتهاند. دالای لاما، در پایان سفر خود به آلمان در ماه مه سال ۲۰۰۸ میلادی در برلین خواستار "استقلال فرهنگی و مذهبی تبت در چارچوب کشور چین شد و تصریح کرد: "قرن بیست و یکم باید به قرن گفتوگوها بدل شود. هر مشکلی را میتوان از طریق گفتوگو و بدون خشونت حل کرد."
"در خدمت حق"
پاپ بندیکت شانزدهم نه تنها نخستین پاپ آلمانی در عهد معاصر بود، بلکه نخستین رهبر کاتولیکهای جهان محسوب میشد که در پارلمان آلمان سخنرانی کرد. او در طی سفر خود به آلمان از اصول کشوری که بر حق استوار است، سخن گفت و دوران سیاه ناسیونال سوسیالیسم را به یاد آورد. او گفت: "امروزه وظیفه سیاستمداران این است که در خدمت حق باشند و با حاکمیت نابرابری و بیعدالتی مقابله کنند."