طراحی ایستگاههای مترو عموما بایستی از چند جنبه مورد بررسی قرار گرفته و سپس اجرا گردند، علاوه بر اجرای صحیح اصول اولیه ای همچون تهویه، دسترسی مناسب گالری ها و محلهای خروج اضطراری و غیره ، توجه به میزان مسافر سوار و پیاده شده در جهت سهولت سفر و نیازمندیهایی همچون اخذ بلیط و کنترل مسافران از این نظر را برآورده سازد. بایستی ایستگاه بتواند به عنوان یک ساختمان ویژه در حوزه خدمات شهری نقش سازنده خود را ایفا کرده و از نظر عملکردی مطلوب باشد و همچنین طراحی بایستی عامه پسند بوده و مناسب فرهنگ آن منطقه باشد، همچنین برنامه ریزی فضاها باید به گونه ای باشد که فعالیت ها و گذر از فضاها کسل کننده نبوده و بتواند نقش خود را به عنوان یک مرکز خدمات حمل و نقل شهری بخوبی ایفا کند و همه این موارد در کنار توجه به مصرف بهینه انرژی در ساختمان و در کنار مدیریت مصرف انرژی در ساختمان مطرح گردد. در این مقاله به بررسی اجمالی ایسنگاه مترو دلف در هلند می پردازیم که در سال 2012 به بهره برداری خواهد رسید .
بررسی ایستگاه از نظر عملکردی
طراحی این ایستگاه که اخیر توسط معماری بنام مکانو انجام گرفته تلفیقی از توسعه شهری به همراه نگاهی به گذشته محل و درعین حال با نگاهی به آینده شهر دلف ذکر گردیده است .
خط مترو در این شهر دقیقا از وسط شهر گذشته و شهر را به دو ناحیه تبدیل می نماید . در طراحی خط مترو سعی شده است که توزیع مناسبی از نظر خدمات شهری در دو سوی خط وجود داشته باشد . توزیع خدمات تفریحی همچون پارک و غیره، نکته حائز اهمیتی است که باعث خواهد شد در صورتی که در آتیه با رشدی مرتبط با ایجاد مترو مواجه شویم ، ایجاد خط مترو خود نقش نوعی مشوق را در جهت توزیع خدمات شهری ایجاد کند.
بررسی ایستگاه از نظر طراحی
طراحی داخلی ایستگاه یادآور گذشته غنی تاریخی نیست بلکه نشان دهنده نفوذ تکنولوژی در شهر را القا می کند . طاقها در سقف ایستگاه و استفاده از رنگهای آبی در زمینه و در نمای خارجی به صورت پوششی است که القا کننده آداب و رسوم معاصر مردم و برجسته کننده گذشته هنری شهر است که به صورتی متمایز در بین سایر ساختمانها ایجاد شده است.
مضاف بر این ، ایستگاه ، با یک رستوران ، اتاق کنفرانس و اتاقی برای شهردار تلفیق شده است.
بررسی ایستگاه از نظر برنامه ریزی فضاها
پوشش شیشه ای بیرونی ساختمان ، ایستگاه را فضایی دست یافتنی نموده و با بازتابی که نور به بیرون دارد ، احساس دخول به فضا را برای استفاده کننده آسانتر می کند.
برتری یا تفوق فضایی بین فضاهای خصوصی و عمومی ساختمان، با تاکیدی بر تقسیم عرضی فضا کاملا مشخص است. در کنار محوطه، فضاهایی برای نمایش اطلاعات حمل و نقل عمومی و فعالیت های مرتبط با آن و همچنین اخبار شهری دیده شده است .
بررسی ایستگاه از نظر مصرف انرژی
ساختمان ایستگاه به گونه ای طراحی شده است که حداقل تلفات انرژی در آن لحاظ گردد و مصرف کمتری از استاندارد معمول مصرف انرژی را داشته که حدود 35 درصد کمتر از استاندارد برآورد شده است.