ساختمان پیرز وایوز pierres vivesدر فرانسه را زاها حدید طراحی کرده است.ساختار کلی ساختمان را سه بخش اصلی یکپارچه تشکیل می دهند که هر کدام در واحدی جداگانه جای دارند:بخش بایگانی،کتابخانه و بخش ورزشی.معمار در میان محوطه فضای چشمگیری را ایجاد کرده و به عنوان یکی از بخش های عملکردی آن را بارزتر کرده است. وی با الهام گیری از کنده درختی که به شکل افقی روی زمین افتاده ، حجم ساختمان را حجم ساختمان را با فرم های شاخه شاخه بخش بندی کرده و نقاط دسترسی به فضاهای دیگر بند بند شده است.
قسمت بایگانی را کنده درخت در نظر گرفته،سپس با حرکت به جلو فضای پر و خالی کتابخانه را می توان دید و در نهایت بخش ورزشی و فضای اداری در بالاترین نقطه یعنی جایی که کنده دو شاخه می شود قرار دارند.در کنار جاده اصلی یک ورودی به سمت دیگر ساختمان برای مراجعین،پرسنل و وسایل نقلیه تعبیه شده است.تمام ورودی های عمومی در جبهه غربی و در زیر یک سایه بان بزرگ پایه دار قرار دارند.دسترسی های عمومی به یک پارک ،جلوی ورودی اصلی می رسد که از لابی شروع شده و به آرشیو فرهنگی بزرگی در طبقه همکف ختم می شود.می توان از طریق بالابرها و پله برقی به شاهرگ اصلی ساختمان در طبقه اول رفت.
این قسمت در نمای ساختمان به وسیله نوارهای باریک شیشه ای تورفته مشخص شده،این فضا مربوط به سالن مطالعات بخش بایگانی و کتابخانه است که مستقیم ترین دسترسی را از ورودی دارد.بخش مرکزی ساختمان شامل فضاهای اصلی عمومی ست:تالار کنفرانس و اتاق های ملاقات.این بخش های عمومی حجم اصلی(قسمت کنده شکل)را تشکیل می دهند.بیرون زدگی این قسمت همان سایه بان ورودی ست.همه تقسیم بندی فضای خدماتی در طبقه همکف پیاده شده است.
برای اشنایی بیشتر با جایگاه زاها حدید در معماری معاصر و از یک منظر انتقادی می توانید ببینید مقاله زاها حدید چیست؟ را
و همچنین مشاهده فرمایید نوشتار زاها حدید و پارادایم جدید در معماری را به قلم محمدرضا هل فروش
و نوشتاری از سَم جـِـیْکــُب با عنوان زاها حدید؛ بدویت عظیم و تمدن شکسته را
و نگاه خود زاها حدید به فرایند طراحی مرکز علوم فائِـنا را در درس گفتاری تحت عنوان حرکت و تخلخل؛ میان فضا، پاسخی به شهر بسته