مشخصات عمومی پروژه :
پروژه Atlas Department Store در خیابان شریعتی و نیمه شمالی تهران واقع شده است. این پروژه در منطقه ای با تراکم جمعیتی بالا واقع شده است. پروژه مزبور نقش استراتژکی در پاسخ دهی به نیازهای شهروندان ایفا خواهد کرد. بر اساس مطالعات امکان سنجی صورت گرفته سه کاربری مهم و مناسب جهت ساختمان استخراج شد:
1. سوپر مارکت در مقیاس محله ای ـ منطقه ای 2. دپارتمان استور در مقیاس منطقه ای 3. مجموعه رستوران و کافی شاپ در مقیاس منطقه ای.
با توجه به بالا بودن حجم ترافیک در منطقه، ساختمان تأمین پارکینگ های مورد نیاز را در طبقات زیرین خود تدارک دیده است. سوپر مارکت در طبقه 1 ـ، دپارتمان استور در طبقه همکف، 1+ و 2+ و رستوران و کافی شاپ در طبقه 3+ و بام قرار گرفته است.
ایده های طراحی :
تطابق سایت پروژه با محیط پیرامون مهم ترین دغدغه طراحی می باشد. با توجه به این نکته که کشیدگی سایت در جهت شمالی ـ جنوبی است، در ساده ترین حالت، ساختمان به شکل یک مکعب با دید سمت غرب شهر قرار می گیرد. افزایش کیفیت بصری و روانشناختی پروژه هم برای مخاطب بیرون از پروژه و هم برای مخاطب درون پروژه حائز اهمیت می باشد.ایده اصلی در طراحی حجمی، فراهم نمودن کامل ترین دید و منظر برای مخاطبان در داخل و ایجاد بهترین اثر جذب کنندگی برای مخاطبان عبوری در خارج از پروژه می باشد.
از طریق مطالعات انجام گرفته و بررسی های میدانی این نتیجه حاصل شده است که با اندکی چرخش ساختمان به سمت شمال می توان از منظر طبیعی کوه های شمال تهران بهره برد و یا اندکی چرخش به سمت جنوب، منظره مشرف به شهر تهران را ایجاد کرد.
لذا می توان با چرخش های متفاوت در طبقات، هر دو منظر را برای کاربر به ارمغان آورد. در بررسی مخاطب بیرون از پروژه، قطعاً جهت گیری ویترین به سمت عابر نقش موثری در کشش و جذب وی خواهد داشت. لذا چرخش ها و لغزش های طبقات موجب می شوند که ویترین دوتا از طبقات به سمت مخاطبانی که در جهت شمال خیابان شریعتی حرکت می کنند، و ویترین دو طبقه دیگر به سمت مخاطبانی که به سمت جنوب حرکت می کنند قرار گیرد.
نتیجه نهایی این لایه های لغزیده بر روی یکدیگر ایجاد یک فرم پویا، جذاب و مبتنی بر درک کلی نگر انسان (تئوری گشتالت) از ساختمان می باشد. لازم به ذکر است با توجه به اهمیت خیابان شریعتی و حجم بالای تردد خودرو از مجاورت پروژه می توان نتیجه گرفت که درصد بالایی از مخاطبان پروژه سواره می باشند. سرعت حرکت مخاطبان سواره و پیاده متفاوت بوده لذا درک متفاوتی از سیمای شهری خواهند داشت.
طراحی مجموعه به گونه ای بوده است که پاسخگوی این تفاوت ادراک هر دو مخاطب باشد.طراحی کل نگر پاسخگوی مخطبان سواره و طراحی جزء نگر پاسخگوی بهتری برای مخاطبان پیاده می باشد. در طراحی پروژه سعی شده با افزایش جذابیت های جزء نگر فرمی (از مثلث بندی ها و تفاوت الگو قرارگیری نمای چوبی) نقاط عطف بصری جذابی برای مخاطب پیاده ایجاد شود.
روند طراحی فرمی:
نمای پروژه از دو بخش شفاف و غیر شفاف تشکیل شده است. در طراحی بخش شفاف (شیشه) سعی شده است بیشترین دید و راحت ترین روش های نگهداری و نظافتی در نظر گرفته شود. در این راستا ابعاد شیشه های پروژه بزرگ در نظر گرفته شده است و سکویی به عرض یک متر به منظور نظافت روزانه شیشه نمای هر طبقه پیش بینی شده است.
بخش غیر شفاف نما، وظیفه انتقال فرمی طبقات لغزیده بر روی یکدیگر را بازی می کند فرم هندسی بخش غیر شفاف مبتنی بر هندسه هایپربولیک و مورف می باشد. با توجه به استفاده از متریال غیر ارتجاعی (چوب) در نما از تکنیک مثلث بندی استفاده شده است. به منظور ایجاد تنوع در نما الگو های قرار گیری قطعات چوب در کنار هم در هر مثلث متفاوت با مثلث مجاور خود طراحی شده است.
طراحی داخلی :
فضای داخلی مجموعه تحت تأثیر دو پارامتر استانداردهای طراحی و ادبیات طراحی فرم و نمای ساختمان، به شکل مثلث بندی های بزرگ شکل گرفته است. مثلث ها در طبقات دپارتمان استور نقش جزیره های خرید و در رستوران نقش تفکیک موضوعی رستوران را بازی می کنند. در طراحی بام مجموعه (Roof Garden) که جزء مجموعه رستوران و کافی شاپ می باشد نیز از تکنیک مشابه استفاده شده است. طراحی سوپر مارکت بر مبنی الگو های حرکتی و بصری شکل گرفته است.
کارفرما: گروه اقتصادی گرامی. طراحی معماری: مرتضی رهبر، مصطفی طلایی، محمد رضا حاجیان، احسان حتمی. طراحی سازه: مهندسان مشاور آبادی، امید پاشافر. طراحی تأسیسات: شرکت فراب مجری زیست. مدیریت اجرایی پروژه: دفتر فنی کارفرما(حسین گلپاشا، امید پاشافر،فرزاد ساوه درودی).
مساحت زمین: 1407 متر مربع. مساحت کل بنا: 14219 متر مربع. سال طراحی: 1391. سال شروع اجرا: 1391.