راه آهن کابلی نوردپارک با طول 1.8 کیلومتر، متشکل از چهار ایستگاه جدید و یک پل کابلی معلق بر روی رودخانه ایـن می باشد که شما را در کمتر از نیم ساعت از مرکز اینسبروک به بالای کوهستان می رساند. طراحی هر ایستگاه با شرایط سایت خاص خود در ارتفاعات متفاوت، سازگار شده است، در حالیکه سیالیت و انسجام زبان معماری کل طرح نیز اهمیت زیادی داشته است.
این رویکرد به طراحی این راه آهن، حیاتی بوده و نشان دهنده ی مورفولوژی یکپارچه ی معماری زاها حدید می باشد. این راه آهن، نشان دهنده ی تعهد مداوم این شهر به بالاترین استانداردهای معماری جهان و به کنار راندن مرزهای طراحی و تکنولوژی ساخت و ساز می باشد. این ایستگاه ها، غایت تازه ای در استفاده از شیشه های دوجداره در ساخت و سازهای انحنا دار در سطح جهانی به شمار می روند.
این خط، که از ایستگاه زیرزمینی کنگره در مرکز شهر، آغاز می گردد از طریق تونلی به ایستگاه لوئنهاوس در کنار رودخانه می رسد. پس از عبور از رودخانه توسط پل معلق زاها حدید، که توسط کابل هایی فولادی از ستون هایی بتنی نگه داشته می شود، راه شیب کوهستان نوردکت به سمت ایستگاه الپنزو را بالا می رود.
ایستگاه آخر این سفر، روستای هانگربرگ نام دارد که 288 متر بالاتر از شهر اینسبروک واقع شده است و مسافران می توانند از اینجا به تله کابینی جهت رسیدن به قله بپیوندند.
زاها حدید : " هر ایستگاه، دارای بستر منحصر بفرد، توپوگرافی، ارتفاع و سیرکولاسیون خاص خود می باشد. ما به مطالعه ی پدیده های طبیعی منطقه چون خاک انباشته به واسطه ی یخ ( مورین ها ) و حرکت یخ ها پرداختیم؛ ما می خواستیم در هر یک از این ایستگاه ها از بیان سیال آرایش یخ های طبیعی همچون رودهای یخ زده در مناطق کوهستانی استفاده کنیم. "
درجه ی بالای انعطاف پذیری، این ساختار پوسته ای را قادر می سازد تا پارامترهای مختلف طرح را به تعادل برساند و در عین حال یک منطق ِ مجرد منسجم را حفظ کند. دو عنصر متضاد " پوسته و سایه " کیفیت فضایی متفاوتی را برای هر ایستگاه بوجود می آورند و همراه با سازه های سقف ارگانیک و بسیار سبک از شیشه های دو جداره ی انحنادار که بر بالای ستون های بتنی شناورند، چشم اندازی مصنوع را ایجاد می کنند که حرکت و سیرکولاسیون درونشان را توصیف می کنند.
روش های تولید جدید همچون برش سی ان سی و فرم دهی حرارتی ( ترموفرمینگ )، برگردان بسیار دقیق و اتوماتیک طرح های کامپیوتری را به ساختارهای ساخته شده، تضمین می نماید. معماران نیز از هنر طراحی و این فن آوری های توسعه یافته جهت صنعت خودروسازی استفاده نموده اند تا زیبایی شناسی ساده و موثری در هر ایستگاه خلق نمایند.
راه آهن کابلی نوردپارک، ادامه ای از تلاش و جستجوی حدید برای معماری سیال و یکپارچه است که سهم اخیر زاها حدید در گفتمان کنونی معماری جهان در طراحی و ساخت دیجیتال را به نمایش می گذارد.
برای اشنایی بیشتر با زاها حدید می توانید ببینید
نوشتار زاها حدید، بدویت عظیم و تمدن شکسته را به قلم سم جیکب
و نوشتار
پارادایم جدید در معماری و تاثیر زاها حدید بر ان را به قلم محمدرضا هل فروش
وهمچنین
یادداشت زاها حدید چیست؟ را