شماره جدید فصلنامه معماری موسسه همشهری در ۱۹۶ صفحه و ۳۶ عنوان مطلب از نیمه فروردین با قیمت ۱۲هزارتومان روی پیشخوان باجههای مطبوعاتی و کتابفروشیهای سراسر کشور توزیع شده است.
این شماره اولین شمارهای است که با بازگشت تحریریه اصلی این نشریه منتشر میشود؛ پیش از این، پس از انتشار شماره ۲۵ در فروردین ۹۳، با تغییر سردبیر، تحریریه این نشریه بهصورت جمعی این مجموعه را ترک کرده بودند. با این حال از شماره اخیر با تغییر دوباره سردبیر و بازگشت تحریریه پیشین نشریه، روال فصلبندی سابق نشریه دوباره از سرگرفته شده است و همشهریمعماری در قالب دو مجموعه معماری و شهری منتشر میشود. همچنین از این شماره برای اولین بار در نشریات ایرانی از فناوری واقعیت افزوده سهبعدی استفاده شده است.
این شماره در هفت بخش «باشگاه»، «پرونده رویداد: دوسالانه معماری ونیز ۲۰۱۴»، «پرونده معمار: تام ویسکامب و معماری خیال»، « پرونده کالبدی: الگوی مجتمعهای مسکونی ژاپن»، «هویت»، «تهرانشهر» و «شهرنگاری: شهرسبز» منتشر شده است که عناوین مطالب آنها به این شرح است:
+ باشگاه: جمع مستان اندکاندک میرسند
هرچند به دلیل محدودیت زمانی تمامی بخشهای مجموعه امکان احیا نیافتند اما دبیران نشریه همگی در باشگاه این شماره دست به قلم شدهاند. این بخش با سرمقالهی «محمدمسیح یاراحمدی» درباره روند جدید نشریه و توصیف هویت همشهریمعماری شروع میشود؛ پس از آن یادداشت «فرم علیه فضا» از «محسن اکبرزاده (دبیر هویت)» را درباره دفن شهدا در میدان امیرچخماق یزد از نگاهی تخصصی و با استناد به منابع ایکوموس میخوانید. این بخش از نشریه با یادداشت «آرش بصیرت (دبیر پرونده معماران)» با عنوان «چرا موزه هنر گراتس را دوست دارم؟»، یادداشت «سروش نقویان» درباره مفهوم «معماری بیقراری»، نقد «سیدمجید میرنظامی (دبیر تاریخ و اندیشه)» بر وضعیت آموزش تاریخ معماری در دانشگاههای کشور، توصیه «نوید پورمحمدرضا (دبیر شهرنگاری)» به مدیریت شهری درباره «بازیگوشی شهری» و داستانک «شهرها، آدمها و پولها...» از «رضا ظهرابی» درباره آینده زیستمحیطی ایران پی گرفته میشود.
پس از آن دو یادداشت وارده درباره نشریه منتشر شده است. «مجتبی دانشطلب»، دانشآموخته مدرسه عالی شهید مطهری، با یادداشت «سلفیگری از آنچه فکر میکنیم به ما نزدیکتر است» نسبت به پرونده مسجد شماره ۲۵ واکنش نشان داده است. «بابک مطّلبنژاد»، سردبیر دوفصلنامه «ما (معماریایران)»، نیز درباره حواشی دعوت از آیزنمن نوشته است که تحریریه نشریه خصوصا برای برائت از محتوی ناپسند شماره ۲۶ از انتشار آن استقبال کرد.
«نوشتاری تاریخیتحلیلی درباره تعامل انسان و رایانه» به قلم «مهران داوری (دبیر موجنو)»، «زوبین خبازی» و «امین بهرامی» نیز پایان ده این بخش از نشریه است.
+ پرونده رویداد: دوسالانه معماری ونیز ۲۰۱۴ دوسالانه اخیر معماری یکی از متفاوتترین دوسالانههای ونیز بود، از سویی بالاخره رمکولهاس برگزاری آن را پذیرفت و البته اتوریته خود را نهتنها بر پاویون اصلی بلکه به موندیتالیا و پاویونهای ملی هم تسری دادهاست؛ ضمن اینکه بالاخره ایران برای اولین بار در دوسالانه معماری شرکت کرده است. این ها بهانههای کافی بودند تا نشریه «رویداد» این شماره خود را به این موضوع اختصاص دهد.
این پرونده با مطلبی از امین شریفیان درباره دوسالانههای هنر و معماری ونیز و تاریخچه برگزاری آنها آغاز میشود و پس از آن «ارشیا اقبالی» با «پیتزای عناصر» به معرفی پاویون اصلی (بنیانهای معماری) برپاشده توسط کولهاس میپردازد. پس از آن نقد و بررسی «چارلز جنکس» بر پاویون کولهاس و نقد «نیگل کوتز» بر «موندیتالیا (نمایشگاه فرهنگ و تاریخ ایتالیا در دوسالانه ونیز)» را خواهید خواند. «المپیک معماری» نوشته «اولیور ویترایت (دبیر هنر و معماری گاردین)» مطلب بعدی پرونده است که در آن مروری بر ده پاویون برتر دوسالانه داشته است و در نهایت این پرونده با گفتوگو با «آزاده مشایخی»، برپاکننده پاویون ایران، پایان مییابد.
تصاویر متعددی از پاویونهای ملی، بخشهای مختلف پاویون اصلی و پاویون موندیتالیا از طریق نرمافزار واقعیت افزوده همشهری روی نشریه در دسترس مخاطبین است.
+ پرونده معمار: تام ویسکامب و معماری خیال
طبق روال همشهریمعماری در هر شماره حداقل یک معمار شاخص جهانی سوژه نقد و بررسی است که در کنار پرونده با او گفتوگویی اختصاصی نیز انجام میشود؛ و سوژه این شماره «تام ویسکامب»، استاد موسسه سایآرک، است که با ارجاع به فلسفه گراهام هارمن به تولید معماری میپردازد.
این پرونده با یادداشتی از «پویان روحی» درباره دلیل مراجعه به تام ویسکامب آغاز میشود؛ پس از آن یادداشتی از «آرش بصیرت» با عنوان «دموکراسی اشیاء» و در بررسی نظری معماری ویسکامب را میخوانیم. این پرونده با درج مقالهای شبهفلسفی از «تام ویسکامب» در معرفی و توصیف اندیشه «هستیشناسی افقی معماری» که مبنای کار وی است ادامه مییابد و با معرفی-گالری آثار وی به قلم و گردآوری «فرنوش فارمر» پی گرفته میشود. در پایان پرونده با «گفتوگوی اختصاصی» پویان روحی با تامویسکامب با عنوان «معماری درباره خیال است» به سرانجام میرسد.
+ پرونده کالبدی: الگوی مجتمعهای مسکونی ژاپن
در امتداد بررسی معماری «فومیهیکو ماکی» در شماره ۲۵، زهیر متکی در این شماره به سراغ معماری مسکونی ژاپن و سه معمار معاصر این کشور رفته است. در همین راستا پرونده کالبدی این شماره با مقاله وی با عنوان «غَنای قناعت: سیری در الگوی مصرف فضایی معماری مسکونی ژاپن» آغاز میشود و در ادامه گفتوگوهایی اختصاصی با «کُه کیتایاما»، «یوکو کینوشیتا» و «نااویوکی ناگاتا» درباره سه مجتمع مسکونی طراحی شده توسط ایشان را خواهید خواند که در آنها الگوهای معماری معاصر ژاپنی تحیل شده است.
لازم به ذکر است که با استفاده از نرمافزار «همافزا (ابزار واقعیت افزوده همشهری)» میتوانید ماکت سهبعدی این مجتمعها را در کنار همسایگیهای آنها ببینید.
+ هویت: چند روایت معتبر به دلیل محدودیت زمانی «هویت» در این شماره به صورت پروندهای منتشر نشده و ادامه بحث «مسجد» نیز به شمارههای آینده موکول شده است؛ با این وصف در این بخش سه مطلب متمایز منتشر شده است. در ابتدا گزارشگالری با عنوان «مساجد پنهان» را مشاهده خواهید کرد که «محمدحسین خوشنویس» در سفر به چند شهر اروپایی تحت تاثر اسلامهراسی از مساجدی درونگرا تهیه کرده است که بروز بیرونی ندارند. در ادامه یادداشتی از «سپیده سیفاللهی فخر» درباره قاعده فقهی «تلقی رکبان» و تاثیر آن در طراحی فضاهای اقتصادی آمده است و این بخش با یادداشت نظریای از «علیاصغر کاشانیدوست» درباره وجه روایی معماری پایان یافته است.
+ تهرانشهر: از شهری که دوست داریم
بخش پایانی سوی معماری نشریه با مقالهای از «هما بهبهانی» و «فخری خسروی» شروع میشود که درباره سیر تغییرات باغهای تهران از عصر حصار طهماسبی تا زمان گسترده شدن تهران است و به روند تغییر باغ ایرانی به پارکها اشاره دارد. پایان بخش سوی معماری و فصل تهرانشهر نیز گالری آثار برگزیده دو دوره مسابقه «پیشنهادی برای تهران» است.
+ شهرنگاری: شهر سبز در سوی شهری نیز در پرونده شهر سبز به معرفی این سوگیری مدیریتی و تجربه چند شهر شاخص جهان پیش روی شماست.