دور جدید مجله ی "معماری و فرهنگ" با تغییر در ساختار محتوایی، لیاوت و نشانه، زیر نظر دفتر پژوهش های فرهنگی و به سردبیری مهندس فرهاد احمدی، منتتشر شد. در این شماره که پنجاه و سومین شماره پیاپی مجله "معماری و فرهنگ" است، فرهاد احمدی یکی از جدیترین چالش های معماری معاصر ایران، یعنی "هویت" را به عنوان هدف پردازش، موضوع یادداشتها، مقالات و گفتگوهای تخصصی و بینا حوزهای قرار داده است. مسأله "هویت" در ساحات مختلف زندگی، از جمله فرهنگ، آداب، هنر، معماری و کالبد شهرهای ما در طول چند دهه گذشته و به خصوص پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بارها از سوی گروهها و گرایشهای فکری متعدد و مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. با این حال هژمونی دو جبهه ی غالب صاحب نظر و در بسیاری از موارد تقابل و کشمکش این دو جبهه، عرصه را برای طرح سوالات جدید و گشودن دیدگاههای متفاوت محدود کرده است. در حوزه ی معماری و شهر، وفور نظریات منتصب به این دو گروه، یعنی کسانی که راه حل را در روی آوردن به سنت و پشت کردن به هر آنچه از آن سوی مرزها آمده است میپندارند، بعضاً باعث فرسایش موضوع اصلی میان کشمکش های حول "سنت و مدرنیته" شده است.
در این دور جدید، فصلنامه ی معماری و فرهنگ قصد دارد مسأله "هویت" را از راه گفتگو برای طرح پرسش های دقیق تر و کم تر مطرح شده میان منتقدین و صاحبنظران پی بگیرد و به این ترتیب گامی در جهت روشن تر شدن سویه های مختلف این مسأله چندلایه و پیچیده بر دارد.
اولین شماره از سری جدید "معماری و فرهنگ" نگاه ویژه ای به مسأله رابطه "هویت" و "محیط" دارد. در این شماره موضوعاتی چون، رابطه شکل گیری هویت در تقابل با چالشهای محیطی و سرزمینی، تقدم و تأخر فرهنگ و محیط در اثربخشی بر هویت، عصریت بخشیدن به معماری، خود ماندن در گذر تاریخ و ... در قالب نقدها و گفتگوهایی از فرهاد احمدی، جلال ستاری، مهرداد قیومی، محمدرضا حایری، ترانه یلدا و احسان سنایی مطرح شده است. همچنین معرفی و نقد چند پروژه معماری و شهرسازی در کنار مقالات مطرح شده، به نوعی مصادیق عینی گفتمان غالب مجموعه را به نمایش میگذارد.
این شماره در بیست و نهمین حلقه یکشنبه -سلسله نشست های فرهنگی مهندسین مشاور پارس بوم- در سوم خرداد 94 رونمایی شد. در این نشست، محمد حسن خوشنویس (مدیر دفتر پژوهشهای فرهنگی)، فرهاد احمدی (معمار و سردبیر فصلنامه)، مسعود شفیق (مدیرعامل مهندسین مشاور پارس بوم)، فرهود حقی (عکاس و استاد عکاسی) و تعدادی از معماران و شهرسازان علاقمند به موضوع حاضر بودند و به بحث در خصوص این شماره ی معماری و فرهنگ پرداختند.