در پی برنده شدن زاها حدید در مسابقه معماری سال 2012 برای طراحی استادیوم ملی توکیو با ظرفیت هشتاد هزار نفر به عنوان مرکز بازیهای المپیک توکیو 2020، نخست وزیر ژاپن اعلام کرد این پروژه متوقف خواهد شد. با استناد به هزینه های فزاینده به عنوان دلیل اصلی، شینزو آبه اعلام کرد استادیوم، که قرار بود جایگزین استادیوم ملی کازومیگواکا شود، بنا بر برنامه ریزی اصلی خود یعنی مسابقات جام جهانی راگبی 2019 و یا بازیهای المپیک 2020 به پایان نخواهد رسید.
نخست وزیر ابه می گوید: "من در یک ماه گذشته صدای مردم را شنیده ام، به امکان وجود بازبینی در نتیجه؛ ما تصمیم گرفتیم به برنامه اولیه برای استادیوم المپیک-پاراالمپیک توکیو بازگردیم و دوباره از صفر آغاز کنیم".
با وجود انتقادهای شدید، که به خصوص از سوی برنده پیشین جایزه پریتزکر تویو ایتو و فومیهیکو ماکی رهبری می شد، ماه گذشته گزارشی مبنی بر همراهی دولت ژاپن با طرحها ارایه شد، و بیان داشت هر تغییر عمده ای منجر به تأخیر در روند ساخت و ساز می شود. هرچند گواردین گزارش داده که دولت تحت فشار انتقادهای افزاینده ای در مورد هزینه برآورد شده برای استادیوم ملی است که 252 میلیارد ین (تقریبا معادل 2 میلیارد دلار آمریکا) افزایش داشته است. برآورد هزینه در سال 2014 معادل 163 میلیارد ین بوده است.
گفته می شود کمیته المپیک دستور دارد تا روند انتخاب برنامه ریزی جدید آغاز کند.
گروه معماری زاها حدید متن زیر را در پاسخ ارایه داده است:
"گروه ما در ژاپن و بریتانیا با شورای ورزش ژاپن برای طراحی استادیوم ملی جدیدی کار زیادی انجام داده است تا برای مسابقات جام جهانی راگبی 2019، بازی های المپیک 2020 توکیو و مصادف شدن با نیازی برای خانه ورزش ژاپن در 50 الی 100 سال آینده، آماده شود.
کاملا برحق است که منافع و هزینه های جدید استادیوم ملی بایستی به وضوح و با دقت ابلاغ شود و برای عموم مردم و تصمیم گیرندگان در ژاپن قابل فهم باشد و ما امیدواریم که که این یکی از اهداف بررسی های اعلام شده توسط نخست وزیر باشد. ما تجربه خود در پروژه های عظیم فرهنگی و ورزشی را، از جمله امر بسیار موفق بازی های 2012 لندن، بکار برده ایم و در نهایت میراث این طراحی به صورت استادیوم ملی مقرون به صرفه و همچنان انعطاف پذیر و خوش بنیه باشد که شورای ورزش ژاپن درخواست دارد.
موردی که اخیرا گزارش شده، افزایش هزینه با توجه به طراحی، محل مناقشه نبوده، زیرا از مواد و فناوریهای مناسب و با قابلیت پیمانکاران ژاپنی استفاده شده و مطابق با بودجه تعیین شده توسط شورای ژاپن ورزشی است. چالش اصلی برای استادیوم، پذیرش افت سالانه ای است که در هزینه ساخت و ساز در سال در توکیو افزایش داشته و تا زمان نهایی ثابت می شود".
برای مشاهده خبرهای کامل استادیوم ملی توکیو به اینجا مراجعه فرمایید.