به طور قطع، از میراث به جا ماندنی برای کارکنان بهداشت در سراسر جهان، بهرهگیری از خدمات درمان از راه دور میباشد؛ روشی که برای درمان بیماران مبتلا به ویروس کرونا، تشخیص علائم بیماری و ارائه ی مشاوره ی درمانی از طریق تلفن های هوشمند و کامپیوترها در طول این پاندمی، بسیار مفید واقع شد. یکی از ماهرانه ترینِ این سیستم ها، در سال های اخیر در پاکستان مورد مصرف قرار گرفته است، جایی که شبکه ی اینترنتی درمان از راه دورِ صحت کاهانی، دسترسی به خدمات درمانی اورژانسی را برای تمام زنان در سراسر کشور فراهم کرده است.
این سیستم که توسط سارا خرم و عفت ظفر ساخته شده است، در راستای حل مشکل کمبود پزشک های زن، برای تعداد کثیری از زنان پاکستانی که معالجه توسط پزشک زن را به پزشک مرد ترجیح میدهند، راه اندازی شد. زنان پزشک در این کشور، در مرحله ای از زندگی خود از سوی خانواده و جامعه تحت فشار قرار گرفته و به ازدواج و فرزندآوری وادار میشوند، و پس از تلاش و کوشش بسیار برای رسیدن به حرفه ی پزشکی، ناچار به کنار گذاشتن آن میشوند.
طراحی سیستمی که توسط آن، پزشکان از محل زندگی خود و به صورت غیرحضوری به معالجه ی زنان سراسر کشور بپردازند، راه حلی هوشمندانه بود. صحت کاهانی، که در زبان اردو به معنای "داستان سلامتی" میباشد، شبکه ای از 1500 پزشک راه اندازی کرده و بیش از یک میلیون زن را از طریق مشاوره از راه دور و به کمک یک اپلیکیشن و شبکه ی کوچکی از کلینیک های درمان الکترونیکی در پاکستان، درمان نموده است. بیماران زن به کمک پرستاران محلی، میتوانند از طریق نرم افزارهای تماس تصویری، از پزشکان خود مشاوره بگیرند.
صحت کاهانی سیستم خود را با شرایط ایجاد شده به سبب کوویدـ19، با هدف درمان بیماران با علائم خفیف از راه دور و توسط تماس اینترنتی، و تشخیص بیماران نیازمند به مداخله ی پزشکی با شرایط وخیم و انتقال آن ها به مراکز درمانی، تطبیق داده است. همانند دیگر راه حل های طراحی هوشمندانه در سرزمین های آسیب پذیر در پاسخ به کمبود تجهیزات بهداشتی و درمانی، تجربه ی حاصل از صحت کاهانی نیز میتواند برای خدمات درمان از راه دوری که اکنون در سراسر جهان در حال شکل گیری است، ارزشمند باشد.