محمدرضا مقتدر، معمار ایرانی و از موسسان شرکت مهندسان مشاور مدام درگذشت.
وی به نوعی نماینده ای از بهترین معماران معاصری است که در سال های نه چندان دور، پایه های معماری معاصر ما را قوت بخشیدند.
رضا مقتدر در سال 1310 در تهران متولد شد، او از دوره دبیرستان علاقه خاصی به نقاشی مدرن داشت و هوادار کوبیسم پیکاسو و براک بود. پس از گرفتن دیپلم متوسطه از مدرسه البرز برای ادامه تحصیل به پاریس رفت. وی پس از آن که به ایران بازگشت به همراه مهندسین مشاور فرانسوی (جیكوف) مشغول به کار شد و در سال 1338 به همراه خانم پاپازیان و آقای آندروف دفتر "مقتدر آندرف" را تاسیس کرد.
از جمله کارهای آن ها در این دوره، دانشکده کشاورزی اهواز، دانشکده کشاورزی تبریز، دانشکده کشاورزی شیراز و مجموعه کوی دانشجویان دانشگاه شیراز می باشد.
او در همین سال بعد از آشنایی با میشل اکوشار، طرح جامع تبریز را با همکاری او آغاز کرد که هنوز هم از بهترین طرح های جامع تهیه شده برای یک شهر از نظر روش کار و توجه به هویت و روحیه شهر و احترام به بافت تاریخی محسوب میشود.
در سال 1346 مهندسان مشاور مندا و مهندسان مشاور مقتدر و آندرف به یکدیگر پیوستند و شرکت مهندسان مشاور مدام (محامدی، دانا، آندروف و مقتدر) را تاسیس نمودند.
از جمله کارهای مهم این شرکت طرح جامع دانشگاه شیراز و ساختمان های آن، دانشکده علوم و دانشگاه اهواز، کتابخانه و رصدخانه در سایت جدید دانشگاه شیراز و دانشکده فعلی الهیات دانشگاه تهران است.
مقتدر تعدادی هم خانه مسکونی طراحی کرده که از جمله آن می توان از خانه فرمان فرمائیان و خانه مقتدر در تهران نام برد.
در میان این آثار طرح های شاخص دیگری را می توان افزود که چشم اندازه مناسبی در معماری معاصر کشورمان به حساب می آیند و در بین آن ها می توان از هتل كاروانسرای آبادان، هتل انترناسیونال تبریز، میهمانسرای شیراز، سینما آریانا شیراز و طرح جامع مركز تكنولوژی هسته ای در اصفهان با همكاری مهندسان مشاور Technique Atome , AT.A.A فرانسه نام برد. .مقتدر در طول عمر خود علاوه بر معماری به کار عکاسی نیز پرداخته است، مجموعه عکس هایش از مناظر، به خصوص معماری ایران، همانند طرح های سیحون، گنجینه بی نظیر از چشم اندازهای از دست رفته اند.
اما مقتدر پس از انقلاب دیگر امکان کار در ایران را نیافت، وی به فرانسه رفت و در آنجا تا پایان عمر اکوشار با او همکاری کرد. پس از آن هم، همچنان به کار معماری و تحقیق و پژوهش در همکاری با دیگران یا به تنهایی ادامه داد.
کتاب "باغ ایرانی و بازتابی از بهشت" با همکاری مهدی خوانساری و مینوش یاوری در سال 1994 منتشر شد.
با این حال جای وی در ایران با همکاران دیرین و جوانانی که می توانستند از او بیاموزند خالی ماند.
محمدرضا مقتدر پنجشنبه 14 اسفند در سن 83 سالگي در پاريس دار فانی را وداع گفت.
برای آشنایی بیشتر با محمدرضا مقتدر می توانید ببینید
بخشی از گفت و گوی رامین جهانبگلو با رضا مقتدر پیرامون مواجه مدرنیته با معماری ایران
و جهت مطالعه ی مقاله ای از ایشان تحت عنوان "دوران صدساله تجدد در شهرسازی و معماری ایران"