معمارِ ناظر بر انتخاب طرح استادیوم جدید ملی ژاپن، پنجشنبه از طرح بحث برانگیز آن دفاع کرد و گفت که افزایش قیمت تقصیر کسی نبوده است، همان گونه که دولت هم آماده در نظر گرفتن تغییرات هزینه ها بوده است.
بیانیه ماه گذشته اعلام داشته هزینه ساخت استادیوم به 2.1 میلیارد دلار، تقریبا دو برابر پیش بینی اولیه، رسیده است و طوفانی در میان مردم برپا کرده که با شک و بدبینی نسبت به پرداخت هایی با این میزان، آن هم در زمانی که کشور هنوز در دوران پس از فاجعه سال 2011 و مرگ 20هزار نفر بسر می برد، می نگرند.
خشم ناشی از طراحی استادیوم طرح شده توسط زاها حدید برای نخست وزیر شینزو ابه به دردسری تبدیل شده است؛ میزان حمایت وی از طرح با تلاش های مخالفان در عبور از قانون مورد نقد قرار یافته، و مسئولان را وادار کرده تا راهی برای آرام کردن مردم پیدا کنند.
تادائو آندو، معماری که هیئت انتخاب مسابقه را در سال 2012 هدایت می کرد، گفت تمایل داشته تا طرح (که منتقدان به سفینه فضایی یا کلاه دوچرخه سواری تشبیه کرده اند) باقی بماند و هزینه های صعودی، که تا 252 میلیار ین (معادل 2.03 میلیارد دلار) افزایش داشته، به علت کوتاهی هیئت انتخاب نیست.
آندو در کنفرانس خبری در توکیو گفت: "همانند تمامی شما، من هم می خواهم بپرسم چرا 252 میلیارد ین خرج شده است؟ آیا راهی برای کم کردن آن نبوده است؟ به عنوان شهروندی در این کشور، من فکر می کنم قطعا راهی یافت می شود."
گزارش رسانه ها می گوید مقامات دولتی به دنبال راهی برای کم کردن مخارج هستند، مانند تغییراتی در طرح و یا حتی انتخاب گزینه جدید؛ اما دیگران معتقدند این اقدامات باعث تاخیر در افتتاح پروژه می شود و به اعتبار جهانی ژاپن لطمه می زند.
ابه به خبرنگاران گفت: "هم زمان با شنیدن صدای مردمی، می خواهم آماده سازی مجموعه المپیک را با موفقیت به جلو هل بدهم".
یوشیهیرو کیزاوا، مقامی رسمی در سازمان مسئول استادیوم، گفت که دولت هنوز درخواستی برای تغییر نداده است. رشد هزینه های ساخت و ساز و کارگران، همراه با افزایش مالیات بر فروش در ژاپن، مقصران این صعود قیمت ها هستند.
این موضوع تبدیل به موضوع اصلی در گفتگوها و تیتر روزنامه ها شده است. تاکید زیادی بر این مسئله می شود که استادیوم (که جایگزین استادیوم تازه تخریب شده پیشین شده و میزبان المپیک 1964 توکیو بوده) با فاصله زیادی گران ترین استائیوم المپیک تاریخ دوران معاصر است. استادیوم المپیک 2012 لندن 700 میلیون دلار هزینه داشته است.
مسئله ساخت و طراحی استادیوم از آن جهت اهمیت دارد که بدانیم گروه معماری زاها حدید اکثر قریب به اتفاق فضاهای ورزشی برای مسابقات بین المللی (المپیک لندن، المپیک توکیو و جام جهانی قطر) را طراحی کرده است و ادامه روند ساخت این استادیوم بر آینده طراحی و پیشنهادات استادیوم ها تاثیر مستقیم خواهد گذاشت.
خواندن داستان شکل گیری این استادیوم از آغاز تا مناقشات امروزی شاید بتواند در بیان مسئله کمک شایانی بنماید. به این منظور پیشنهاد می دهیم برای مشاهده خبرهای کامل استادیوم ملی توکیو به اینجا مراجعه فرمایید.