رؤسای جمهوری و نخست وزیران کشورهای عضو گروه موسوم به بریکس (پنج قدرت اقتصادی نوظهور جهان) از روز سهشنبه مورخ ۶ فروردین 1392 برای پنجمین بار گرد هم امده اند، کشورهای عضو بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی هستند. رهبران بریکس در نظر دارند در اجلاس دو روزهی خود که این بار پس از دهلی نو در شهر دوربان در آفریقای جنوبی برگزار میشود، در باره ایجاد یک بانک توسعه جدید گفتوگو کنند.
مقامات دولتی آفریقای جنوبی اعلام کردند که روسای جمهوری و نخست وزیران گروه بریکس قبل از افتتاح رسمی اجلاس موافقت خود را با تاسیس این بانک اعلام کردهاند. بانک مزبور قرار است رقیبی برای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی باشد و به ۷ دهه تسلط این بانک که به صورت سنتی در اختیار امریکا و اتحادیه اروپاست پایان دهد.
گفته میشود هریک از اعضای ۵ قدرت اقتصادی نوظهور جهان قرار است در ابتدا ۱۰ میلیارد دلار برای تاسیس این بانک هزینه کند. وظیفه بانک نیز تامین بودجه برای پروژههای زیرساختی در کشورهای در حال توسعه خواهد بود. کشورهای گروه بریکس بر این نظرند که در درازمدت میتوان از این پروژههای زیرساختی در کشورهای در حال توسعه سود برد.
تامین تمامی سرمایه مورد نظر برای بانک بریکس چندان قطعی به نظر نمی رسد و احتمالا برای راه اندازی آن، باید مدتی در انتظار بود، اما شرکت کنندگان توافق خود را برای ایجاد یک "خط مبادله ارزی" به ارزش حدود یکصد میلیارد دلار اعلام کردند.
احتمالا انتظار این است که چین، با ذخیره ارزی بیش از سه تریلیون دلار، تامین کننده اصلی منابع لازم برای این طرح باشد که به کشورهای عضو اجازه می دهد در زمان مواجهه با کاهش نقدینگی، از امکانات آن استفاده کنند. ظاهرا قرار است این "خط مبادله ارزی" نقشی مشابه صندوق بین المللی پول را برای کشورهای بریکس ایفا کند.
شرکت کنندگان در اجلاس دوربان همچنین بر سر اجرای طرح ایجاد خط ارتباطی کابل نوری با ظرفیت زیاد بین کشورهای عضو به توافق رسیدند. این خط ارتباطی بیش از بیست و هشت هزار کیلومتر طول دارد و به گفته آقای زوما، هدف از احداث آن، "کاهش وابستگی کشورهای بریکس به ممالک پیشرفته به عنوان نقاط ارتباطی" است.
پوتین، سینگ، جینپینگ، زوما و روسف، روسای جمهوری و نخست وزیران روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و برزیل همچنین در باره کنترل و شیوه رسیدگی به هزینههای بانک گفتوگو خواهند کرد.
این نخستین بار است که اجلاس کشورهای عضو گروه موسوم به بریکس در یک کشور آفریقایی تشکیل میشود. جاکوب زوما، رئیس جمهوری آفریقای جنوبی، مهماندار روسای جمهوری و نخست وزیران گروه بریکس و همراهانشان است. کشورهای بریکس نماینده حدود سه میلیارد نفر از مردم جهان هستند. ۴۰ درصد از مردم جهان در این ۵ کشور زندگی میکنند. گروه بریکس در سال ۲۰۰۹ تاسیس شد و قرار است در اجلاس روز سهشنبه ناوابستگی و قدرت اقتصادی خود را به نمایش گذارد.
همزمان با تلاش کشورهای عضو بریکس برای کاهش دادن وابستگی خود به دلار آمریکا و یورو، چین و برزیل در حاشیه اجلاس توافقنامه ای تجاری به ارزش بیش از سی میلیارد دلار، البته به واحد پولی خود، امضا کردند.
برخی کارشناسان فساد عظیم اداری و مالی در روسیه، عدم ازادی های سیاسی در چین و فقدان زیرساخت های عمیق توسعه در افریقای جنوبی را از معضلات پیش روی این کشورها برای مقابله با سیطره غرب بر مناسبات مالی و اقتصادی می دانند.
اتووود پیش از این به صورتی بی نهایت مختصر به بحران غرب، به ویژه اروپا، در مواجه با جهانی شدن و اتحادیه های منطقه ای پرداخته است
اتووود در مقاله عصر پَسادمکراتیک اروپا؛ بومی سازی، بازتعریف حوزه عمومی و عدالت مبتنی بر کنش ارتباطی که برداشتی از کتاب بحران اتحادیه اروپا: یک واکنش به قلم خود یورگن هابرماس به ریشه های بحران از نظر وی پرداخته،
در مقاله بحران اقتصادی منطقه یورو؛ هم تخریبی نهادهای مرجع، امحا حوزه عمومی و تهدید جغرافیای تاریخیِ دمکراسی به قلم امارتیا سن، بحران اتحادیه اروپا را در قامت بحران بودن یا نبودن دمکراسی دیده است و در برگردان یادداشت تونی نُرفیلد به قلم فرنوش فارمر هم نگاهی انتقادی داشته است به خود کتاب
و البته در یادداشت اروپا به رغم غرب؛ پروژه اروپا و ترومای کیستی؟ چیستی؟ و کجایی؟ تلاش کرده است به اروپا به مثابه یک کانسپت ذاتا شکننده نگاهی بی افکند، ایده ای که عمیقا با بحران استانه ای بودن هم در صورت بندی کلامی و هم تاریخی دست به گریبان است.