معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
زاها حدید از نگاه معماران ایرانی ـ آرش بصیرت
بشر بی‌تردید مسئول گرمایش زمین است
کابین های مسکونی و زیست محیطی خورخه گارسیا؛ جعبه های حیات
میشل سر؛ هیروشیما، پروژه ی بزرگی و افسانه زدایی از مقیاس واقعی تروریسم

بازگشت به لیست مقالات معماري و هنرهاي ديگر < طراحي داخلي
نظر دبیر تحریریه > آرش بصیرت "سردبیر اتووود"

از این پس یادداشت هایی که به گرایش های "پادـ منشِ" ضدِ جهت گیری های غالبِ بر معماری، حوزه های تجربی محدود در عین حال موفق و کمتر دیده شده توسط رسانه ها و متعلق به جریان های به قول جیانی واتیمو حاصل از "تفکر سست" می پردازند در ستون "گزارش اقـــــلیت" منتشر خواهند شد، تا نگاه افقی و تکثرباور اتووود هویت عینی موجه تری به خود گیرد.

گزارش اقلیت ـ اکثریت خاموش؛ ایا طراحی هنوز باشگاهی مردانه است   1389/01/06
نوشـــــــــــته ی : الیس راســــــــــــــــــــــــثُرن

برگــــــردانی از : 
  آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  -

خــلـاصــــــــــــــه : گذری بر تبعیض های جنسیتی موجود در بازار طراحی

 

توضیحات مترجم :
من "بر این باورم که ما و کسانی که بعد از ما می ایند، به مبارزه برای یافتن کاشانه ای در این جهان ادامه خواهیم داد، هر چند در این ضمن خانه هایی که ساخته ایم همراه با روح مدرن همچنان دود می شود و به هوا می روند"، تجربه مدرنیته برمن با این جملات پایان می گیرد، کلاریسای کانینگهام در رمان ساعت ها هم به خوبی می داند "همه چیز مدیون خانه بود بدون خانه ان ها سه دانشجوی ابدی بودند که سیگار حشیش می کشیدند و در خوابگاه دانشگاه کلمبیا جر و بحث می کردند حال ان که خانه اجازه می داد" دست به هر کاری بزنند، کریستین نوربرگ شولتز؛ تاریخ نگار معماری، در کتاب "شاکله های معماری مدرن"، پس از بررسی "مسکن" و پیش از پرداختن به "شهر" با "نهاد" مواجه می شود، برای او مسکن انگاره جهان فردی است و نهاد مظهر خصوصیات عمومی این جهان، او که کارکرد نهاد را تجسم دنیای جدید می داند بر بین مضمونی بودنش تاکید می گذارد و تحقق چنین سنتزی را چندان ساده نمی یابد، تبلور این فقدان را می توان در تقابل ویرجینیا وولف با نهادها در سه گینی مشاهد کرد "دنیای شما مردان در نگاه اول خیلی با ابهت است این سو کلیسای جامع سنت پل . . . ان سو صومعه وست مینستر و مجلس، ما زن ها وقتی از روی پل لندن می گذریم با خود می گوییم پدران و برادران ما زندگی شان را در این مکان ها سپری کرده اند"، هنوز کشاکش ان روح مدرن خواهان جاکن شدن و ان روح مکان خواهان تجربه حضور در مواجه با جنسیت دنیای جدید ادامه دارد، ادم های روایت پی امده نیز درگیرهمین دست و پا گم کردگی نظریه اند در تقابل با وضعیت، از این روست که شاید هنوز همان عنوان قدیمی نیز برای این نوشتار مناسب اید: ویرجینیا وولف و سنگ هایش.


مقالات مرتبط

دیگر مقالات   آرش بصیرت "سردبیر اتووود"
معماری رکود   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
غرفه گالری سرپنتین؛ طراحی در منطقه ممنوعه   ( مفاهيم و نظريات معماري  )

تورق کتاب های تاریخ طراحی مسئله ایی را به خوبی عیان می سازد؛"طراحان بزرگ" همگی یک وجه مشترک داشته اند؛ همه ان ها مرد بوده اند.

طراحی طی بخش عظیمی از قرنی که گذشت باشگاه مردان بود. حتی در باهاوس، مدرسه ی" نخبه محور" هنر و طراحی المان، زنان تازه در انتهای دهه 20 ان هم ، صرفا، در رشته های سفالگری و پارچه بافی اجازه تحصیل یافتند. وضعیت در فرانسه هم بهتر از المان نبود؛ زمانی که شارلت پریاند 24 ساله، در سال 1927، پا به استودیوی معماری لُکُربُزیه در پاریس گذاشت و به عنوان طراح مبلمان درخواست کار کرد، لکربزیه تقاضای او را با ذکر این جمله که "ما این جا روی کوسن ها سوزن دوزی نمی کنیم" رد کرد.

البته کُربو چندماه بعد وقتی کارهای او را در نمایشگاهی دید از او معذرت خواست و برای همکاری دعوتش کرد. شارلت به همراه پسرعمویش پیر ژینرت، شماری از مشهورترین مبلمان های قرن بیستم مثل صندلی راحتی چرم ـ وـ استیل و صندلی  گراند کانفرت را طراحی کردند. اما هنوز به ندرت او را به عنوان یک طراح می شناسند، این روایت بر زنان طراح دیگری همچون همکار میز ون دروهه؛ لیلی ریچ و حتی همسر چارلز امس؛ ری نیز جاری است.

خوشبختانه اوضاع رو به بهبودی می رود. با نگاهی به صور مختلف طراحی می توان زنانی را یافت که در میان 10 زن برتر ان رشته قرار دارند. پائولا شر در گرافیک، لیزا استراسفلد در طراحی نرم افزار و سوزانا لیکو در صفحه ارایی کتب و دیگر محصولات نوشتاری نام هایی شناخته شده اند. هِلا یانگِرس را در سطح جهانی به عنوان سرامد طراحان مبلمان می شناسند و ایرما بوم را نیز در گرافیک کتاب واجد چنین جایگاهی می دانند. میوچا پرادا در دنیای مد و زاها حدید در دنیای معماری، شاید از پادشاهان نباشند، اما بی نهایت تاثیرگذارند. 

اما هنوز یک جای کار می لنگد. فقط چند زن مستعد توانسته اند از سقف شیشه اییglass ceiling  عبور کنند، اگرچه حضور همین ها در حوزه طراحی مشتی نمونه ی خروار می باشد. فقط یک زن ـ زاها حدید ـ تاکنون موفق شده است جایزه ی معماری پریتزکر را از ان خود کند. "وضعیت هر روز بهتر می شود" این را شِرـ تنها سهام دار مونث گروه طراحی پِنتاگرام در نیویرک برای بیش از یک دهه ـ ابراز می کند. "اما هضم این روند هنوز برای زنان سخت تر از مردان است" چرا که، حضور معدود طراحان زن در دفاتر غول های طراحی به هیچ وجه نمی تواند تصویری واقعی از بازار کار تخصصی باشد که اکنون از زنان اشباع شده است. همین روایت بر اموزش طراحی نیز جاری است. حدود 64 درصد دانشجویان سال اخر مقطع کارشناسی طراحی در مدرسه طراحی رُد ایلند را زنان تشکیل می دهند و معماری ـ این اخرین پدیده ی همچنان مقاوم ـ تنها رشته ایست که اکثریت در ان هنوز با مردان است. زنان، طی یک دهه گذشته، 55 درصد از اعضای اِی آی جی اِی ، اتحادیه طراحان حرفه ای؛ مجموعه صنعتی طراحان گرافیک، را تشکیل داده اند اما تنها چند موسسه مهم طراحی گرافیک توسط زنان اداره می شود. 

چرا وضعیت این گونه است؟ ریچارد گریف، مدیر اجرایی یکی از دفاتر، می گوید"زنان کار با گروهی دست چین شده در استودیویی کوچکتر با کارفرماهای محدودتر و گلچین را ترجیح می دهند". تجربه یانگرس از تدریس در زاگاهش هلند موید این نظر است؛ او می گوید"برای این که در اوج قرار بگیرید، باید صدای خود را به دیگران برسانید، اعتماد به نفس داشته باشید، روحیه کارافرینی نیز لازم است، در کنار تمام این ها باید استعداد طراحی هم داشته باشید . . . من زنان باهوش بسیار زیادی تربیت کرده ام و کلی زجر کشیده ام تا ان ها را پیش ببرم، اما غالب ان ها خیلی خجالتی، احساساتی، شکننده و فاقد اعتماد به نفس و حس جاه طلبی می باشند". 

از سوی دیگر، زنان هم به واسطه ی نابرابری دستمزدها در رشته طراحی و هم سوبرداشت های رایج موجود در محیط کار تحت فشار قرار دارند. رزانا سامرسن؛ طراح مبلمان، می گوید "وقتی در کارخانه ایی مشغول به کار هستم و سیستم های مکانیکی دچار مشکل می شوند یا مشکلی بر فرایند ساخت تاثیر می گذارد،  سئوال ها را به همکاران مرد من ارجاع می دهند . . . البته همکارانم به من لطف دارند و تاکید می کنند که من پاسخ های بهتری در چنته دارم، علی رغم این مسئله، زمان هایی پیش می اید که راه حل من مد نظر قرار نمی گیرد و مسئله دوباره به مردان ارجاع می شود". در این جا فقط مردها مقصر نیستند؛ شِر می گوید"وقتی کسی به عنوان مشتری به پنتاگرام مراجعه می کند، اگر نام میزبان را پیش او نبرند، به محض این که با من مواجه می شود، در چهره اش می خوانم که پیش خودش می گوید چرا باید این پروژه را به یک زن بسپارم؟، این مسئله در مورد کارفرماهای زن نیز صادق است".

محقرانگاری شایع زنان میان طراحان از دیگر گلایه های رایج است؛ سامرسن می گوید :"زمانی که از فیلیپه استارک[طراح فرانسوی] نقل می کنند که می گوید پیش از این رسم بود ستاره های سینما زنان زیبا را می گرفتند اما حالا طراحان هم این کار را می کنند، دیگر از چه کسی باید انتظار داشت". جدا از این برخی طراحان مرد ـ مانند مارک نیوسن و ارنه کویینز ـ به واسطه برداشتی که از بدن وجود دارد می توانند جنسیت خود را با کارشان ترکیب کنند. این منش از سوی غالب طراحان زن مذموم می نماید و مابقی ان ها نیز تبعات چنین رفتاری را نمی پذیرند.

ان چه توصیف شد، علی رغم ایده ی غالبی که وضعیت را رو به بهبود تعریف می کند، تاسف برانگیز می نماید؛" به زندگی خودم می نگرم، به فرصت های شغلی ایی که دانشجویانم در اینده با ان ها مواجه می شوند، اکنون وضعیت عوض شده است" این ها را جسیکا هلفند؛ گرافیست مدرس دانشگاه ییل بر زبان می اورد. به راستی معروفترین طراحان ـ چه زن و چه مرد ـ همیشه بهترین ان ها بوده اند؟ این روایتی دیگر می طلبد.                        

 

            


کلمــــات کـلیدی :  محیط مصنوع، طراحی مردسالارانه، تبعیض جنسیتی، تفکر نرینه، عقل مذکر
منــــــــــــــــــابع :  -

درباره نویسنده : روزنامه نگار و صاحب نظر هنری انگلیسی، نویسنده ستون Design در اینترنشنال هرالد تریبیون و Object Lesson در نیویرک تایمز مگزین، عضو شورای عالی هنرهای انگلستان و هیات امنای وایت چپل گالری لندن

منبع انتخاب مقاله : نیویرک تایمز استایل مگزین ـ پاییز 2008
این مقاله پیش از این در روزنامه خبر بین الملل ـ صفحه اندیشه ـ چهارشنبه 16 اردیبهشت 1388 چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 12493  بار تعداد دانــــــلود : 148 بار امتیاز تحـــریریه : 4

نظـــــــر اعضــــــــا
ملیحه كوكبي ( 1389/07/23 ) :
: باسلام و ممنونم از این مقاله
به امید تقویت این چند اصل مهم {برای این که در اوج قرار بگیرید، باید صدای خود را به دیگران برسانید، اعتماد به نفس داشته باشید، روحیه کارافرینی نیز لازم است، در کنار تمام این ها باید استعداد طراحی هم داشته باشید}و به امید رسیدن به نقطه اوج ما

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :
رمز عبـور :

حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group