معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
دیوارِ زیستیِ زاغه نشین ها در سائو برناردو دو کامپوی برزیل؛ آسمانخراشْ کارخانه ی شهروند سازی
تراشه های کانسپچوال ـ یوتوپیا پس از دهه شصت؛ از نیومایر تا کولهاس و زاها حدید
لبوس وودز، غایت شناسی حضور انسان و فضیلت کژْ نگریستن
روسیه قرن بیست و یکم از لنز معماری یا چرا ولادیمیر پوتین از ستونها ی [عظیم و کلاسیک] خوشش می آید

بازگشت به لیست مقالات مفاهيم و نظريات معماري < مفاهيم و نظريات معماري
نظر دبیر تحریریه > آرش بصیرت "سردبیر اتووود"

تکه نوشتار پی امده به سفارش دوستان صفحه اندیشه روزنامه خبر بین الملل و سایت خبر انـ ـ ـ ـ ـلاین به رشته تحریر درامد؛ فوت محمد امین میرفندسکی؛ مرگ بیولوژیک یک معمار، دستاویزی شد بر رویارویی معمار و مرگ تحت شمول ان چه پی خواهد امد. تبلور مشدد حوزه عمومی در ان بازه زمانی محوریت نوشتار را به حاشیه راند اما مرگ همچنان به حیات خود ادامه داد. ان چه در اتووود بر مرگ و معمار رفته نیز در دو اثر شاخص نمودی متورم به خود گرفته که هر دو جای تاملی بسیار در مواجه فقدان یا نبود با "کالبدِ نبودن" باقی گذاشته اند، باشد که زمانه امکان پردازش عمیق تر هر دوی این اثار را از منظر درک مرگ و پرداخت ان فراهم اورد. گزارشی مختصر از فعالیت های حرفه ایی مرحوم میرفندرسکی و بارزه های اثار تحلیلی ایشان را نیز سرکار خانم فرنوش فارمر تهیه کردند که در همان شماره و در همان صفحه به چاپ رسید، ان چه این نسخه از نوشتار را از ان نسخه چاپی متمایز می سازد حاشیه نویسی تصاویر است که در ان ویرایش به علت کم بود فضا محقق نگردید.

معمار؛ محصول ایده ئُـــــــلُژیک یا روای غیر قابل اعتماد   1388/12/03
نوشـــــــــــته ی :
  آرش بصیرت "سردبیر اتووود"   -


خــلـاصــــــــــــــه : مواجه مرگ و معمار از ره گذر تبیین اثر در حوزه عمومی و مواجه نظریه با وضعیت

 



مقالات مرتبط

دیگر مقالات   آرش بصیرت "سردبیر اتووود"
معماری رکود   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
غرفه گالری سرپنتین؛ طراحی در منطقه ممنوعه   ( مفاهيم و نظريات معماري  )

پالادیو که بـِـرُنو زوی برای او مقامی الوهی در نظر گرفت تبدیل به یک مکتب شد؛ پالادینیسم را می توان مکتبی معماری دانست که بر موج استعمار اروپایی سوار شد و از جنوب اروپا واضع جهان شمولیِ روشن گری گردید، سیدنی پولاک در سال 2005 فیلمی ساخت به نام اسکیس های فرنک گری، در سال 2008 فیلمی به باز امد تحت عنوان رِم کُولهاس؛ گونه ایی از معمار، هر سه گزاره پیش امده بر فاصله میان معمار و معماری تاکید می گذارند، معماری پشت نام معمارـ بخوانید مولف ـ موضع گرفته است، ایا معماری واپس گراست؟ یا ان چه پیش امد بخشی از محدودیت های به ذات ـ بخوانید ارگانیک ـ معماری می باشد؟

اگر پالادیو به واسطه "چهار رساله بر معماری"اش ـ به عنوان تنها رسانه قابل استناد معماری ـ برای نزدیک به 130 سال معماری را نمایندگی کرد، امروز اسامی مانند رِم کــُــل هاوس، پیتر ایزنمن، زاها حدید، دانیل لیبِسکیند، نورمن فاستر، سانتیاگو کالاتراوا، فرنک گری به واسطه ی تمرکز رسانه ایی ـ فارغ از گونه فهمی که از معماری ساطع می کنند ـ نمایندگان غالب معماری اند، معماری در شمایلی جهان مقیاس به واسطه حضور نام هایی این چنین به حیاتش ادامه می دهد؛ ان ها بقای معماری را به حضور خود گره زده اند، شاید بتوان درکی که این اسامی از معماری ارائه می کنند را با واژه ی معدود توصیف کرد اما به واسطه فروپاشی درک از فاصله در جهان کنونی این درک شدیدا جهان شمول نیز خواهد بود. نگاهی به پخشایش جغرافیایی بناهایی که نام این معماران را حمل می کنند نشان می دهد روند پیش امده فارغ از پارادایم های غالب متاثر از بازار و مشتقات لیبرالیسم به سیر خود ادمه داده و نوعی امتزاج با قدرت را نمایان می سازد قدرتی که در بسیاری مواقع درک واضحی از حوزه عمومی را تبیین نمی کند، ان ها می سازند تا ساختن ـ به گمان فوکوـ تامینی باشد بر بی مرگی شان؟      

اگر منظر مبتنی بر مواجه با اثر پرداخت شود اما، فاوست، فرانکن اشتاین، مادام دالاوی، لولیتا و . . . مولفانشان ـ اگر قائل به چنین پرداختی باشیم ـ را با فاصله زیادی پشت سر گذاشته اند، این گزاره بر اثار فلابرت، پروست و کافکا نیز جاری است در اثار ان ها نیز "حق کشتن و قتل مولف داده شده است"(میشل فوکو) پی گیری مرگ مولف یا حتی ایده مرگ وقتی حوزه مواجه ما معماری ـ و ان که می سازد؛ معمارـ باشد سخت پیچیده می نماید، اگر تالیف ان گونه که فوکو می گوید "خلق فضایی باشد که موضوع تالیف پیوسته درون ان ناپدید می شود" بسط این گزاره بر کلیت معماری سخت می نماید، اگر جذابیت ادبیات یا شاید سینما در ان چه مولف پنهان می کند باشد کمتر پیش می اید دلبستگی ما به معماران به سبب ان چه که پنهان کرده اند حادث شود، شاید بپذیریم که مولف مالک عالم بی پایانی از مفاهیم نیست و ماحصل اثرش ساطع شدن معنی در جهان نمی باشد و این انتشار را سخت بتوان با ابدیت گره زد اما کلیسای سنت پیتر و میدان دور ان ـ که محصول تلاش یک دوره و یک سبک و یک معمار نیست ـ با نیت تبدیل شدن به مرکز مسیحیت در مقیاسی جهان شمول طراحی شده است و مثال هایی از این دست بی شمارند.

معماران در غالب وضعیت ها ناقض خود نبوده اند، ان ها اکثرا در شمایلی ارائه می شوند که هم بندی درونی با خود ان شمایل ـ بخوانید اثرـ را شدیدا حفظ می کنند، از این رو طرح احتمال حدوث فضای خالی باقی مانده از محو شدن معمار بی معناست، که معمار واضع طرح است و فهم قالب بر طرح ـ ان گونه که ویلیام مک دونوف می گوید ـ "اولین نشانه از مقصد" فرایند.

 چه ان گونه که هربرت مارکوزه می گوید: یُــــتــــُپیا با تحقق خویش نابود شود و حدوث واقعیت ـ بخوانید اثرـ مرگش باشد و یا نه، معمار ـ ان گونه که احمد شاملو می گویدـ ابستن جاودانگی باشد و جاودانگی را نیز ابستن خود داند تا با ابدیت پیوند گیرد بهتر است با گونه مواجه با درد جاودانگیِ ـ در این جا معماران ـ و فهم انان از مرگ هم چون وضعیتی عاری از قضاوت مواجه شویم؛ شاید باید حقیقت را به حال خود بگذاریم که "نامکشوف ماندن برای حقیقت سودمندتر است"(موریس بلانشو) که فقط تحت شولای حدوث معماری از میان واژه ها می توانیم بر هم نشستی واژه و مرگ سخن ـ بخوانید اثرـ بیاراییم.

 


کلمــــات کـلیدی :  مرگ و معمار پیتر ایزنمن رم کل هاوس برنو زوی کالاتراوا فرنک گری
منــــــــــــــــــابع :  -


منبع انتخاب مقاله :
این مقاله پیش از این در روزنامه خبر بین الملل ـ سه شنبه 2 تیر 1388 چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 29478  بار تعداد دانــــــلود : 155 بار امتیاز تحـــریریه : 4

نظـــــــر اعضــــــــا
محمد اورنگي ( 1388/12/05 ) :
دورود. مثل همیشه عالی بود.
فاطمه موسوی مقدم (تحریریه اتووود) ( 1388/12/05 ) :
سلام .من همیشه از مقالات شما لذت میبرم.موفق باشید
الهام عرب زاده ( 1388/12/07 ) :
سلام. خیلی عالی بود,خسته نباشید
مسعود عرب پور ( 1388/12/09 ) :
سلام آرش جون........ عالی بود...... .
علیرضا امتیاز "مدیر اتووود" ( 1388/12/26 ) :
دوست عزيز
همچون هميشه مقله ات را چند بار خواندم ولي چيزي كه برايم جاي اندكي تامل دارد پي آمدن نام معماري با نام معماراني چون چند تايي كه تو نام بردي است اين مثل اين است كه سينما را هاليوود بدانيم و بس . به نظرم نه در دوران پالادين معماري را پالاديو و شاگردانش رقم ميزدند نه اكنون معماري را چند معمار انگشت شمار . شايد بايد معماري را از نو باز تعريف كنيم اما حتما با من هم عقيده هستي كه آنچه در تاريخ معماري نگاشته اند بخش كوچك و قابل طبقه بندي معماري آنهم در خطه مغرب زمين بوده است يا بايد معابد هندو و بودا و ساختمانهاي فوق العاده چين و معابد ذن ژاپني را چون جايگاه در خوري در كورنولوژي غربي معماري ندارد معماري نينگاريم يا اين معماران نام آور را هاليوودي بدانيم و در كنكاش معماري سري هم به سان دانس بزنيم
وحید اقابیگ ( 1389/11/08 ) :
سلام واقعا احسنت...
امير دريايي ( 1389/12/09 ) :
معماری بدون وجود آرش بصیرت یعنی هیچ................
مسعود شعبانی ( 1392/01/24 ) :
سلام عالی بود تشکر
مسعود شعبانی ( 1392/01/24 ) :

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :  
رمز عبـور :  

 
حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group