معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
تراشه های کانسپچوال ـ آراتا ایسوزاکی و زیبایی شناسیِ ناگزیر و اصیلِ کنشِ متفکرِ تخریب
تراشه های کانسپچوال ـ ساسکیا ساسن؛ هستی شناسی نوآیین سرحدات و بحران جهانی شدن
خانه ایی از هیچ؛ مینیمالیسم سفید و غشایی ریچارد میر
هفت اشتباه غیر قابل چشم پوشی در سدسازی به گزارش کمیسیون جهانی سد

بازگشت به لیست مقالات مفاهيم و نظريات معماري < شهر سازي
نظر دبیر تحریریه > آرش بصیرت "سردبیر اتووود"

انقیاد شهری، کنترل تن به واسطه فیزیک طرح، شهر مرزینه، طراحی انفکاکی و عباراتی این چنین احتمالا خواهند توانست بسط گفتمانی این چهار یادداشت / مقاله را تدوین نمایند؛ "رم کولهاس؛ لیبدویِ . . ." از منظری تاریخ نگارانه بر معرفی کولهاس و گونه مواجه اش با شهر می پردازد، "رم کولهاس و زیست پس ماندی . . ." با واسطه قرار دادن مقالات "فضـــای پس ماند" و" بزرگی" نظریه انقیاد شهری را پی می گیرد، "رِم کول هاس؛ آیکـُـن . . ." بسط اتیملژیک و تاریخ نگارانه مفاهیم مطرح شده در نوشتار "رم کولهاس و زیست پس ماندی . . ." است و یافت تبیین های عینی در اثار کولهاس برای مفاهیم انتزاعی مطرح شده در "رم کولهاس و زیست پس ماندی . . ." و در اخر "فضای اعتراض . . ." مثال عینی از یک رخداد قابل تفسیر تحت شمول ان مفاهیمی که در سه یادداشت پیشین تبیین شده اند می باشد.امید ان که این مجموعه بتواند کلیتی جامع برای مخاطبان فراهم اورد.

فضاي اعتراض؛ وقتي سخن منطقه بندي شده است   1389/06/17
نوشـــــــــــته ی : سارا وایتینگ

برگــــــردانی از : 
  آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  -

خــلـاصــــــــــــــه : منطقه بندی شهری به عنوان عاملی برای کنترل بدن

 

توضیحات مترجم :
ژوئن 2003، مجله وِیِــرد از رم کولــهاس خواست تا به عنوان سردبیر مهمان گونه های قابل بحث فضا را در قالب یک مجموعه ی نوشتاری صورت بندی نماید؛ حدود 30 گونه ی فضایی در سه شاخه ی فضاهای در حال انحطاط، فضاهای در حال جدال برای بقا و فضاهای نو امده صورت بندی شدند، تنوع این گونه شناسی، طیف وسیع نویسندگان از تخصص های مختلف و جایگاه معماری در قامت یک تخصص در این میان، تاکیدی دوباره است بر محدودیت های به ذات معماری و حضورش به مثابه عنصری تکین در چرخه ی باز و افقی حیات. فضای اعتراض، که ترجمه ان اکنون در اختیار شما قرار گرفته، نیز یکی از همین گونه های فضایی تبیین شده در این مجموعه است.


مقالات مرتبط

دیگر مقالات   آرش بصیرت "سردبیر اتووود"
معماری رکود   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
غرفه گالری سرپنتین؛ طراحی در منطقه ممنوعه   ( مفاهيم و نظريات معماري  )

 

تصوير رسانه اي اجلاس سران جي هشت جولاي ۲۰۰۱ نمي توانست از اين آمرانه تر و استيلاطلبانه تر باشد. فنس هاي خاردار فولادي اي به ارتفاع سيزده فوت بخش مركزي جنواي ايتاليا را به دو بخش تقسيم كرده بودند، قرمز، كه به ساكنان بخش مركزي شهر و نمايندگان شركت كننده در اجلاس اختصاص يافته بود و زرد كه تحت كنترل نيروهاي امنيتي بود و به معترضين تعلق داشت. نبود فعاليت محلي، در شهري كه به شيوه زندگي شهري urbanism پرتفنن عجيب و غريب معروف است و سكوت حاكم بر خيابان هاي خالي اطراف پلازا دوکاله Palazzo Ducale كه معمولا مملو از فيات هستند، موجب شد روزنامه نگاران سكوت اين مادرشهر را با سكوت شهرهاي قرون وسطايي مقايسه كنند كه طاعون گاوي در آنها شيوع پيدا كرده بود.آنها در اشتباه بودند، ميني سيتي اي كه مراحل شكل گيري اش در جنوا، تماما به قرن بيست و يكم بازمي گردد و خيابان هايي كه محتاطانه و به وسيله فضاي كالبدي، آن هم در شمايلي ماهرانه، باز منطقه بندي شده بودند، حوزه هاي جغرافيايي متاثر از سخن و عمل را جمع كرده و مرزينه ساختند. گروه هاي معترض سازمان يافته با چگونگي عملكرد علم كنترل تجمع تن ها در وضعيت امنيتي: منطقه بندي سخن آزادfree speech zoning  مواجه شدند.منطقه بندي شهري urban zoning، به عنوان كنشي براي رفع نگراني حادث از رشد بي رويه شهرها، كه محصول صنعتي شدن بود، در قرن نوزدهم به عنوان ابزاري براي تنظيم متناسب كاربري زمين و ساختمان با بافت پيراموني و حفظ سنت هاي رايج آن بافت مورد استفاده قرار گرفت. در ايالات متحده، قوانين منطقه بندي[i]zoning ordinance  براي اولين بار به سال ۱۹۱۶ در نيويورك، براي ساماندهي ابعاد و جايگاه آسمانخراش ها به كار گرفته شد و هدف از آن نيز اين بود كه ارتفاع آسمانخراش ها را آن چنان تنظيم كند تا بلندايشان مانع نفوذ نور به خيابان هاي پايين دستشان نگردد.

 

اما ۸۵ سال بعد، جنواي قرن بيست و يكم، منطقه بندي را به مثابه ابزار تكنيكي براي اعمال محدوديت بر دسترسي هاي زيستي و محدود كردن تراكم انساني در بافت شهري تجربه كرد. منطقه بندي از يك ابزار ماندگار برنامه ريزي به يك آلت دست براي تحقق اهداف گذاري سياسي تغيير ماهيت داده بود.امروزه به نظر مي آيد فضاي عمومي در شمايل يك مكان كالبدي مانند كافه يا فضايي مجاز همچون روزنامه، جايي كه مردم مي توانند آزادانه در آنها يا به وسيله آنها عقايدشان را با يكديگر رد و بدل كنند استحاله از درون را تجربه مي كند. آنچه ما عمومي مي ناميم امروزه در حال فشرده شدن در چيزي است كه صرفا بدان مگابايت مي گوييم. جنوا براي هميشه با خاطره سراني در خاطر مخاطب تداعي خواهد شد كه با دقت و همراه با حجمي از هراس پشت محدوده هاي تنظيم شده اي كه با مرگ وحشيانه معترض بيست و سه ساله؛ کارلو جولیانی Carlo Giuliani مخدوش شد سنگر گرفته بودند. ملاقات هاي رسمي و غيررسمي منطقه قرمز، براي عكاسان و روزنامه نگاران، نسبت به منطقه اي كه محاطشان كرده بود و مي توانستند در آن تركيب هاي متفاوتي از هم نشيني ها را در رنگ هاي تفاوت مشاهده و ارسال كنند، جذابيت بي نهايت كمتري داشت، كه بسياري از ۴۳۰ مجروح منطقه زرد اين اجلاس توانستند بخشي از فضاي رسانه اي را در كنار روساي جمهور كشورها اشغال كنند.

اگر سخن آزاد در جنوا حائلانه شد، اجلاس هاي بعدي سران جي ۸ سازوكارهاي حائل سازي را آن چنان بسط دادند كه رویه عینی بیشتری به خود گرفت؛ اجلاس سال ۲۰۰۲ به کاناناسکیس Kananaskis در البرتا Alberta [ii]منتقل شد، جايي كه حتي دسترسي مقامات شركت كننده بدان نيز آسان نبود، اجلاس جي ۸ سال ۲۰۰۳ در اویان Evian فرانسه، شهركي توريستي مچاله شده ميان درياچه ها و كوه ها، برگزار شد. معترضين منع شده و مانده پشت دروازه هاي طبيعي و یا انسان ساز اویان  Evian، وقتي وضعيت دسترسي هاي فيزيكي به محل برگزاري را مسدود يافتند، اعتراض خود را به شبكه اي از سايت هاي اينترنتي منتقل كردند.اين چنين كوشندگي هاي تحت شبكه اي مرز ميان حوزه هاي سخن سازمان يافته همچون منطقه زرد در جنوا و سخن خودانگيخته را محو كرده است. اعتراض هاي مبتني بر پتانسيلي كه شبكه با خود حمل مي كند، همچون عملكردي كه شبكه عليه جنگ عراق از خود نشان داد، كاملا نمايانگر فرار آليس در سرزمين عجايب از كنترل هاي جنوايي گون است.

به رغم تمام اين مزايا، شبكه متعلق به فضاي مجازي است و تا ان جا که سخن را در شکستن محذوراتی که بر ازادی اش اعمال می شود یاری رساند ابزاری مغتنم است، اما در هر حال راه حلی همه جانبه نخواهد بود، منطقه سخن آزاد ما نياز به شمايلي نو دارد، شمايلي واجد مرزبندی کمتر و آزادي عملي وسيع تر. اگر اين شمايل نوستالژیای گنگ و دور از دست رس روياي كافه هاي سياسي باشد، تعلل و غفلتی است عامدانه در زمانه اي كه گفت وگو و مباحثه، بيرون از دموكراسي هايمان منطقه بندي شده اند.



[i]- مجموعه اي از مقررات كاربري زمين كه به وسيله شهر يا استان، براي ايجاد بخش هاي ويژه اي با نوع، محل، تراكم، حجم، ارتفاع و سطح زير پوشش تعيين شده، به كار گرفته مي شود سيف الديني فرانك، ۱۳۸۱، فرهنگ واژگان برنامه ريزي شهري و منطقه اي.

[ii]- در سال ۲۰۰۱ بانك جهاني، نظامي براي كنفرانس هاي اينترنتي و ويديويي تاسيس كرد تا از اماكن فيزيكي اجلاس ها كه همواره در محاصره تظاهرات اعتراض آميز است بگريزد. مانوئل كسلز، ۲۰۰۳، گفت وگوهاي مارتين اينس با مانوئل كسلز، نشر ني، تهران، ۱۳۸۴  


کلمــــات کـلیدی :  رم کول هاس، رم کولهاس، سارا وایتینگ، منطقه بندی، کاربری، جنوا، جی هشت، فضای اعتراض، سرکوب شهری، انقیاد شهری، طراحی شهری، برنامه ریزی شهری، کنترل کالبدی، میشل فوکو، ژیل دلوز، جورجیو اگامبن، انتونیو نگری
منــــــــــــــــــابع :  -

درباره نویسنده : رییس دانشکده معماری دانشگاه رِیس

منبع انتخاب مقاله : http://www.wired.com/
این مقاله پیش از این در روزنامه شرق، سال چهارم، شماره 842، شنبه مورخ 4 شهریور 1385 چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 11671  بار تعداد دانــــــلود : 127 بار امتیاز تحـــریریه : 4

نظـــــــر اعضــــــــا
هنوز نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :
رمز عبـور :

حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group