بادن وورتمبرگ منطقه ای در قلب اروپاست. حدود ۱۲۵ سال پیش در این منطقه اتومبیل اختراع شد. از آن زمان به بعد، این ایالت آلمان، گل سرسبد صنعت خودروسازی شد. سالانه نزدیک به یک میلیون آئودی و پورشه در اینجا تولید می شود.
بادن وورتمبرگ یکی از قویترین مناطق اقتصادی آلمان است و از سال ۲۰۱۱ دارای یک نخست وزیر از حزب سبز شده است. یورگن تریتن، یکی از نامزدهای حزب سبز در انتخابات پیش رو می گوید: “مهندسان پورشه و دایملر با دوچرخه سر کار می روند و بیشترشان به سبزها رای داده اند. هیچ کسی بدون حمایت کارگران خودروسازی نمی تواند شهردار اشتوتگارت شود.”
براساس نظرسنجی های اخیر، بین ۱۱ تا ۱۵ درصد آلمانی ها را سبزها تشکیل می دهند و از این رو، رای آنها در تعیین صدراعظم آینده این کشور، رایی کلیدی خواهد بود، اما آیا طرفداران محیط زیست رهبران خوبی هم هستند؟
از دوسال پیش، بادن وورتمبرگ تنها منطقه در آلمان است که توسط یک نخست وزیر از حزب سبز رهبری و هدایت می شود. به نوشته روزنامه های آلمانی این ایالت مبدل به آزمایشگاه طرفداران محیط زیست شده و برلین سیاستهای آن را از نزدیک دنبال می کند.
نکته مثبت اینکه اقتصاد بادن وورتمبرگ در مسیر اقتصاد سبز است و طرفداران محیط زیست بارها از تطابق صنایع محلی با معیارهای محیط زیستی تمجید کرده اند، هرچند همواره از افزایش مالیاتهای محیط زیستی انتقاد داشته اند. نکته منفی اینکه پروژه های هزینه بری نظیر احداث خط و ایستگاه جدید راه آهن، علیرغم مخالفت شدید سبزها از طریق همه پرسی رای آورد و بدین ترتیب روند زیر بار قرض رفتن بادن وورتمبرگ ادامه پیدا کرد. گفته می شود بدهی مالی این ایالت به بیش از یک میلیارد یورو می رسد.
آنگلا مرکل در اجلاس گروه ۲۰ در نوامبر ۲۰۱۱ گفت:”زنان خانه دار ساکن جنوب غربی آلمان، معرف این منطقه زیبای آلمان هستند. آنها بیشتر از آن چیزی که در می آورند خرج نمی کنند.” گذشته از مدیریت خوب درآمد خانوار، باید گفت که مردم این منطقه انسانهای بسیارخوشبینی هم هستند و با این صفت شناخته می شوند.
کاتیا یک شهروند می گوید: “ما در هر زمینه ای چه آموزش و چه صنعت مسئولانه زندگی می کنیم. می خواهم بگویم که مردم، اینجا در جنوب آلمان کمی آگاهانه تر زندگی می کنند.”
شهروند دیگری می گوید: “ اغلب گفته می شود که مردم ساکن جنوب غربی آلمان علیرغم علاقه زیادشان به شراب، افراد مقتصدی هستند. ما به کار اهمیت زیادی می دهیم. به این مفهوم که مردم اینجا سخت کار می کنند و این شیوه زندگی کردن را دوست دارند. این بخشی از فرهنگ ماست. کاری را که به ما محول می شود با جان و دل انجام می دهیم. من از روستایی از جنگل سیاه می آیم ، اگر آنجا مزرعه شما آتش بگیرد شما تنها نمی مانید، همه به کمک شما می آیند.”
مایکل گروملینگ اقتصاددان ارشد موسسه اقتصاد آلمان می گوید: “شرایط آلمان مثل کشورهای دیگر نیست که فعالیت های اقتصادی در پایتخت و شهرهای بزرگ متمرکز شده باشد. برخلاف کشورهای دیگر، ساختار ما عمدتا در اندازه شرکت های متوسط است. شرکت های آلمانی در بخش کارگری متعهد هستند و همکاری پویایی بین شرکت های متوسط تجاری وجود دارد و در کل آنها می توانند چنین کالاهای کیفیت بالایی را تولید کنند.”
سبزهایی که روزی منتقد صنایع بودند امروز از آن تمجید می کنند. قوانین سفت و سخت و محدودیت ها، اخیرا ناراضیانی را در حزب بوجود آورده است. حتی خودروها نیز در شکل جدید شان مثلا نوع دوگانه سوز، دیگر یک وسیله مورد مناقشه برای سبزها نیستند، امروز آنها بیشتر سیاستمدارانی عملگرا هستند.
کاترین گورینگ اِکارت یکی از نامزدهای اتحاد سبزها می گوید: “بطور واضح متفکرانی وجود دارند که در یک مورد خاص تخصص دارند و همین آنها را به رهبران جهان تبدیل می کند. اینها افرادی هستند که دیگران شاید آنها را احمق فرض کنند ولی آنها اینجا فرصت پیشرفت و خلاقیت دارند. هر زمان که مرحله نوینی از انقلاب صنعتی خود را نشان داده افرادی بوده اند که دیوانه خوانده شده اند برای اینکه از جریان اصلی فاصله داشته اند اما راه پیشرفت و توسعه همین است.”
صنایع خودروسازی در کنار توجه به توسعه پایدار، نسخه ای ترکیبی است که بنظر می رسد در آلمان جواب داده باشد. بخش انرژی های تجدید پذیر این ایالت تا سال ۲۰۲۰ حدود ۸۰ میلیارد یورو برای آلمان درآمد به همراه خواهد آورد. یعنی تقریبا معادل همان پولی که فروش خودرو نصیب این کشور می کند. رمز موفقیت سبزها در بادن وورتمبرگ را باید در این همزیستی جستجو کرد.