کافیست یک ایرانی طبقه متوسط باشی تا تجربه بسیاری از پدیده های این جهان برایت منحصر شود به عکس یا فیلمی روی مانیتور و موبایلت. دیگران را نمی دانم اما من نمی توانم از همبستگی احساسی ام با یک بنا بنویسم بی آنکه تمامی حواسم با آن پیوند خورده باشد. پس از بنایی می نویسم که تجربه حضور در آن را داشته ام؛ هر چند که شانس تجربه زیستن در فضاهایی دیگر می توانست انتخابم را به طور جدی تغییر دهد. بگذریم.
جایی که می خواهم از آن بنویسم در واقع یک بنا نیست. بلکه جایی میان چند بناست. یک فضای شهری. منظورم پروژه میدان از Foreign Office Architects است. اولین برخوردم با این بنا به دلیل همان متوسط المعیشتی که ذکر آن رفت، مقارن شد با سوار شدن به یک مینی بوس و همسفر شدن با مردم محله عمرانیه استانبول. به همین خاطر، شانس زیستن و دیدن زندگی مردم بافت سایت پروژه را پیدا کردم.
عمرانیه، جایی بود مثل همین خیابان جمهوری تهران. شلوغ و پر ازدحام. خبری هم از آن زرق و برقِ محله های اعیان نشین نبود. به ورودی پروژه که میرسی، به یکباره همه چیز برایت رو نمی شود. باشیبی نرم از مسیری که کف فرشی آجری دارد و دو طرفش چمن کاری است عبور می کنی. سر بالایی را که تمام کنی، چشمت به میدانچه ای می افتد که برای من یکی، حداقل تا بحال، بهترین جای دنیا بوده زیرا از هر قماشی آدم دیدم. نه تبعیض نژادی دیدم، نه سیاسی، نه مذهبی، نه فرهنگی، نه اقتصادی. مردمی از همه جنس، کنار هم، در فضایی میان چند فروشگاه و مرکز تفریحی، مشغول گذران زندگی شان بودند.
خبری از بوق و موتور ماشین نبود تا تجربه شنیداری ات را به دردی گوشخراش تبدیل کند. در میان همهمه ی جمعیت، آن چه بیشتر به گوشم آمد، صدای ملایم موزیک قطاری برای کودکان و احیانا موزیک بازهم ملایم چند رستوران بود. فرق داشت با نوع و فرکانس اصواتی که در فضاهای شهری ما شنیده می شود. در مورد حس لامسه نیز باید بگویم که کف فرشش، آجر بود با نیمکت هایی عمدتا چوبی. بوی غذاهای گوناگون از کباب ترکی گرفته تا دونر و همبرگر، بدجوری با بینی و معده ی آدم بازی می کرد.
از نظر بصری نیز ، عمدتا خوش سلیقگی میدیدی. از نسیت عرض میدان به ارتفاع بناهای محصور کننده اش تا رنگ و چیدمان نمای مغازه ها. خلاصه، این بود داستان دلبستگی من و میدان. کوشیدم احساساتم را به زبانی بنویسم که برای شما نیز قابل حس باشد. امیدوارم موفق شده باشم.
کلیدواژه ها: استانبول. میدان. Foreign Office Architects