معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
برج های سر به فلک کشیده ی دوبی در میان ابرها ؛ مجموعه ای بی نظیر از دانیل چئونگ
معماران و چالش انتخاب معماری ـ محسن اکبرزاده ـ مسجد جامع نطنز؛ غزلی در نتوانستن
کتاب خانه اتووود ـ نسخه های برابر اصل: تقلید معمارانه در چین معاصر ـ بیانکا بوسکر
شش تز بر مسابقه دانشجویی اتووود

بازگشت به لیست مقالات جغرافياي انساني < زيبايي شناسي
نظر دبیر تحریریه > آرش بصیرت "سردبیر اتووود"

باریکه های بنفش اثار شاخص هنرمندان شاخص یا مفاهیم پایه ایی را در تکه پردازی های به هم بافته ی فشرده بارزه یابی و معرفی می کند، یادداشت ها بسط و بافت تاریخی را رها کرده، از نام و نشان و معرفی های بعضا فرساینده عبور می کنند و مبتنی بر تحلیلی خاص بر جنبه ایی خاص از یک یا چند اثر یا مفهوم تاکید می گذارند، تا سرعت حاکم بر وضعیت را پاسخی در خور یابند، از این منظر ان چه در باریکه های بنفش می گذرد با حوصله اموزش دائره المعارفی و گام به گام تعارضی اشکار دارد و به یک کافه نشینی پر مجادله می ماند که علی رغم صدای خیابان و امد و شدهای رایج، نهایتا، هم نشین ها، طعم تلخ تفکر را با هم قسمت خواهند کــــــــــــــــــرد.

باریکه های بنفش ـ یورگن هابرماس؛ چیستیِ کنش ارتباطی و کارْویژه ی حوزه عمومی   1391/02/06
نوشـــــــــــته ی :
  فريبا شفیعی   -


خــلـاصــــــــــــــه : نگاهی بر ارا یورگن هابرماس با تاکید بر مفاهیمی همچون حوزه ی عمومی و کنش ارتباطی

 



مقالات مرتبط

دیگر مقالات   فريبا شفیعی
باوهاوس؛ طرحی برای آینده   ( تاريخ معماري  )

یورگن هابرماس اندیشمند معاصر آلمانی یکی از چهره های برجسته ی تفکر فلسفی و اجتماعی در قرن بیستم به شمار می رود و شاید بتوان گفت رشته ی اصلی تفکر او در آثارش تقلا برای ایجاد پیوند بین علوم اجتماعی و آرمانهای رهایی انسان بوده است. او میراث دار نسل دوم مکتب پژوهش اجتماعی فرانکفورت[1] می باشد، اما در اندیشه های بنیادی این مکتب تجدید نظرهایی را ایجاد کرده است.

شاید بتوان گفت کلیت نظریه ی هابرماس متأثر از دو منبع اصلی است یکی تفکر انتقادی مارکس[2] که از طریق آدورنو[3] و هورکهایمر[4] به ارث می برد و آن را در قامت نوعی راهبرد نقد به کار می گیرد که بتواند، به نظر او، اساساً رهایی بخش باشد؛ و دوم تفکر ایده آلیستی هگل[5] و کانت[6] که از طریق وبر[7] و هوسرل[8] دنبال می کند. از این رو در حالی که مارکس بر نقش خود سازنده ی کار عملی تأکید می کند، هابرماس با تأیید هگل، کار را نوعی نقد می داند ـ نقدی که هدف اش به ویژه مقابله با نیروی کرخت کننده ی عقل ابزاری است.  به نظر می رسد هابرماس با درایتی تحسین برانگیز توانسته این دو رویکرد فکری نسبتاً متفاوت را نه تنها در سطح نظری بلکه در مصادیق عینی، در قالب مفاهیمی چون کنش انتقادی، وضعیت آرمانی گفتار و کنش ارتباطی، به هم نزدیک سازد و در عین حال آنها را مورد مداقه و ارزیابی انتقادی قرار دهد. از نظر او علم و حتی جنبه هایی از فلسفه، دیگر نقش حساسی در تعیین ارزش اهدافی که باید دنبال شوند، ندارند و به جای آن به برده ی عقلانیت" ابزاری" یا " هدفمند" تبدیل شده اند. پس علم در خدمت عقلانیت فنی بوده و سرمایه داری را قادر به تولید شکل های متنوع تر و پیچیده تر کالا، و نیز جنگ افزارهای پیشرفته کرده است؛ اما نتوانسته مشروعیت معتبری برای خود نظام سرمایه داری به وجود آورد.

بنابراین هابرماس به جای آنکه علم و عقلانیت دوران سرمایه داری را در خدمت انسان ها بداند، آنها را بر ضد آنان ـ بی رمق کننده ی زندگی فرهنگی بشر و به وجود آورنده ی شکل های بیمار گونه ی زندگی ـ می دانست. بر همین اساس او عقل ارتباطی را به منظور مقابله با عقلانیت ابزاری مطرح می کند. عقل مورد نظر او مبتنی بر گفت و گو، تبادل افکار و کنش ارتباطی است. به زعم هابرماس کنش ارتباطی کنشی است که " بر فرایند همیارانه یی از تفسیر متکی می باشدکه شرکت کنندگان آن همزمان به چیزی در جهان های عینی، اجتماعی و ذهنی مربوط می شوند." به نظر هابرماس، مهم ترین جنبه ی تمام فعالیتهای جهان زندگی، ارتباط است. زیرا اینجا است که اعتبار گفته های افراد می تواند به گونه یی آرمانی به رسمیت شناخته شود،‌ و ساختارهای کل جهان زندگی را اصلاح کند. این اصلاحات می توانند بر نظام اجتماعی گسترده تأثیر گذارند و بدین سان از رشد عقلانیت ابزاری جلوگیری کنند.چنانچه این ارتباط در مکان های زیست سیاسی مانند گتوها از بین رفته است و برای حفظ یکپارچگی روح حاکم بر آن سرشت ارتباط تحریف شده و امکان گفتگوی آزاد از میان می رود. در این جوامع انسان تحت تأثیر بی تعادلی و آشفتگی جامعه قرار می گیرد و با تغییر ماهیتش به انسانی فاقد اختیار و پس رانده شده تبدیل می شود. هابرماس رویکرد حوزه عمومی[9] را برای درمان جامعه ی بیمار امروز که در آن عرصه ی قدرت و ثروت که نتیجه ی اجتناب ناپذیر عقلانیت ابزاری است بر عرصه ی ذهن، اجماع و مفاهمه (عقلانیت فرهنگی) غلبه کرده است، مطرح می کند.

به عقیده ی هابرماس حوزه ی عمومی که با تمایز از حوزه ی خصوصی فهم شده است، در جامعه ی مدرن غربی با خروج از حلقه های بسته و انسدادهای فئودالیته ایجاد می شود. و امکان بحث و گفتگوی آزاد و تبادل آرا و افکار را در میان انسان ها فراهم می آورد. در این میان رسانه ها اساساً یکی از مهم ترین عناصر تولید این وضعیت می باشد، و به وسیله ای برای تبادل اندیشه و تقویت کننده ی فکر بدل می شود و محدودیت های زمانی و مکانی را از میان برمی دارد. و مجالی برای شکل گیری میان ذهنیت و فهم متقابل فراهم می آورد.



[1] ـ   مکتب فرانکفورت در رابطه با نظریه ی انتقادی، نام مکتبی آلمانی است که در دهه ی 1930 توسط ماکس هورکهایمر درقالب انجمن پژوهش های اجتماعی در فرانکفورت تأسیس شد. عمده فعالیت این مکتب در زمینه‌های مربوط به فلسفه ی علوم اجتماعی، جامعه شناسی و نظریهی اجتماعی نئو مارکسیستی است.

[2] - Karl Heinrich Marx

[3] ـ Theodor W. Adorno

[4]- Max. Horkheimer

[5]- Georg Wilhelm  Friedrich Hegel

[6]- Immanuel Kant

[7]- Max Weber

[8]- Edmund  Husserl

[9]- Public Sphere  


کلمــــات کـلیدی :  یورگن هابرماس کارل مارکس ماکس وبر هوسرل کانت کنش ارتباطی حوزه عمومی شهر میدان طراحی شهری معماری و حوزه عمومی
منــــــــــــــــــابع :  -


منبع انتخاب مقاله :
این مقاله پیش از این در - چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 1746  بار تعداد دانــــــلود : 61 بار امتیاز تحـــریریه : 5

نظـــــــر اعضــــــــا
هنوز نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :
رمز عبـور :

حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group