معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
فروشگاه تأسیسات آبی زاها حدید،هندسه سیال
هلو _ معماران دی اچ وی
هنر گفت و گو ـ روزنامه گاردین با دیوید هاروی ـ بخش اول
اتووود ـ ایران معاصر ـ فرهنگسرای نگارستان , موزه قرآن - بهروز احمدی

بازگشت به لیست مقالات معماري پايدار < معماري پايدار

انرژی خورشیدی در ایران   1388/12/22
نوشـــــــــــته ی :
  م معيت   -


خــلـاصــــــــــــــه : در این مقاله نگاهی اجمالی به کیفیت اقتصادی استفاده از انرژی خورشیدی در ایران و نیز معرفی دو نهاد با رویکرد انرژی های غیر فسیلی مد نظر بوده است.

 



مقالات مرتبط

دیگر مقالات   م معيت
ذات پرسشگری ، منشِ اثر هنری   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
از روحیه شاعرانه تا خانه شعر   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
مرکز اموزش رلکس؛ کاری از دفتر معماری SANAA   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
موبیوس   ( زيبايي شناسي  )
فضایی رهایی بخش؛ مدیاتک سندای اثر تویو ایتو   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
دستهای لوکوربوزیه؛ منش بوطیقایی یک معمار   ( مفاهيم و نظريات معماري  )

اگر تنها یک درصد از صحراهای جهان به نیروگاههای حرارتی خورشیدی  مجهز شوند ، همین مقدار برای تولید برق سالانه مورد تقاضای جهان کافی است.

                یک سطح 3 الی 4 متر مربعی کلکنور خورشیدی به همراه یک منبع 200-400 لیتری عایق شده می تواند در روزهای متوسط آفتابی حدود 200-300 لیتر آب گرم 60 درجه سانتیگراد تولید کند.

                میزان تابش خورشیدی در ایران 2000 kWh/m2/yr   یکی از بزرگترین مقادیر درجهان است که برای نمونه بیش از دو برار میزان تابش متوسط خورشیدی سالانه در آلمان است.

                با نصب یک سیستم انرژی خورشیدی شامل 3 کلکتور با سطح هر کلکتور9 مترمربع و ظرفیت منبع 400 لیتر می توان 69% انرژی مورد نیاز برای گرم کردن آب مصرفی یک ساختمان نمونه دو طبقه معمولی با ده نفر سکنه را فراهم کرد.

                اگر تنها یک چهارم ساکنان شهر تهران ، اقدام به نصب سیستم های گرمایش خورشیدی نمایند ، درآمد خالص برای اقتصاد ایران در یک دوره 25 ساله به 1800 میلیون دلار خواهد رسید .

بد نیست کمی نسبت به این آمار و ارقام حساس باشیم. حتی اگر فرض شود که با دریافت وام از بازارهای مالی بین المللی با نرخ بهره 3% به حمایت از تاسیسات خورشیدی بپردازیم ، با در نظر گرفتن کاهش مصرف سوخت در خانوارهای ایرانی  و قیمت هر بشکه نفت حداقل 40 دلار ، تاسیسات حرارتی خورشیدی به ازای هر ساختمان دو طبقه درآمدی معادل 168 دلار خواهد داشت. و با فرض عمر مفید 25 ساله ، هر یک از تاسیسات خورشیدی می تواند 4200 دلار سود خالص اقتصادی (درآمدهای اضافی نفت منهای سرمایه و هزینه نگهداری) را در این دوره حاصل کند!  تازه از اثرات کاهش گازهای گلخانه ای و آلاینده ها در شهر صرف نظر کردیم و فرصتهای شغلی ایجاد شده از این منظر را نادیده گرفتیم. 

این فن آوری ،  تکنولوژی جدیدی نیست. در استرالیا سیستمهای انرژی خورشیدی در دهه  50 میلادی ظهور کرد و اکنون صنعت استرالیا سالانه 1.5 میلیون واحد سیستم آبگرمکن خورشیدی را تولید می کند . دربعضی مناطق شمال استرالیا ، گرمایش آب خانگی تقریبا به طور کامل با به کارگیری انرژی خورشیدی انجام می پذیرد.

چین بزرگترین تولید کننده و مصرف کننده از آبگرمکن های خورشیدی است که این حرکت را از روستاها و شهرهای کوچک آغاز کرد و در حال  آبگرمکن های خورشیدی به شهرهای بزرگتر نیز راه پیــدا کرده اند.

شکی در اثربخشی اکولوژیکی  سیستمهای خورشیدی نیست ؛ کارآیی این منابع نیز اگر چه شاید به طور کامل رفع نیازهای مصرف انرژی کشور را نکند ، اما درصد بسیار بالایی از این نیازها را مرتفع می کند. اما بحث اصلی بر سر مقبولیت اجتماعی این منابع با توجه به کارایی اقتصادی آنهاست .

در واقع  سوبسیدهای کلان کنونی برای کنترل قیمت انرژی ، از ایجاد وتوسعه بازاری مساعد برای استفاده از تکنولوژیهای مرتبط با منابع انرژی تجدید پذير ، به ويژه برای سرمایه گــذاران خصوصی ، ممانعت می کند.

 

بارقه های امید ، معرفی دو نهاد

1.        ازمان انرژیهای نو ایران « سانا » از سال 1374 تلاش خود را برای دستیابی به اطلاعات و فن آوریهای روز دنیا در خصوص استفاده از منابع انرژیهای تجدید پذیر، پتانسیل سنجی و اجرای پروژه های متعدد خورشیدی و . . . آغاز کرد.

                سانا عمده فعالیت های تحقیقاتی و اجرایی خود را در بخشهای چهارگانه ای متمرکز کرده است که یکی از آنها انرژیهای خورشیدی است.

دفتر طرحهای خورشیدی ، با هدف گسترش فرهنگ استفاده از انرژی خورشیدی و بومی نمودن تکنولوژی آن در داخل کشور و نیز احداث نیروگاههای خورشیدی ، از همان سالهای آغاز فعالیت سانا شکل گرفت.

سانا کاهش هزینه های درازمدت نظامِ تولید انرژی و صیانت از محیط زیست و منابع انرژی تجدید ناپذیر از طریق مدیریت منــابع تجدید پذیر انرژی و مدیریت گسترش تولید و مصرف انرژیهای نوین در کشور  را ماموریت خود می داند.

2.        انجمن انرژی خورشیدی ایران ، به منظور گسترش و پیشبرد و ارتقاء علوم و تکنولوژیهای استفاده از انرژی خورشیدی در ایران شکل گرفت و اساسنامه آن در سال 1379 مورد تصویب مجمع عمومی واقع شد.

فعالیت های انجمن ، محدود به پروژه های صرف تحقیقاتی و انتشار کتب و نشریات علمی نمی شود و تشکیل گردهمایی های علمی ، ارائه خدمات  پژوهشی ، برگزاری کارگاههای آموزشی  و نیز تشویق، ترغیب  و تجلیل از پژوهشگران و اساتید و محققان ممتاز را نیز شامل می شود.

دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته های علوم ، مهندسی و معماری و نیز شخصیتهایی که دارای مقام و شأن علمی و تجربی در زمینه های انرژی خورشیدی می باشند، می توانند به عضویت انجمن درآیند.


کلمــــات کـلیدی :  انرژی های نو ارژی خورشیدی اقتصاد سانا انجمن انرژی خورشیدی ایران
منــــــــــــــــــابع :  1. پروژه تحقیقاتی « سیاست گذاری در مورد آب و هوا و توسعه پایدار » ، مبحث مطالعه موردی «انرژی حرارتی خورشیدی در ایران » به اهتمام « بنیاد هاینریش بول » و نیز « مرکز تحقیقات و مطالعات محیط زیست و انرژی CEERS » 2. http://www.ceers.org 3. http://www.irses.org 4. http://www.suna.org


منبع انتخاب مقاله :
این مقاله پیش از این در هفته نامه نقش نو چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 17639  بار تعداد دانــــــلود : 1150 بار امتیاز تحـــریریه : 4

نظـــــــر اعضــــــــا
احمد كاظمي ( 1391/07/19 ) :
مرسي
محمد علی صفویان ( 1391/08/15 ) :
با تشکر از اطلاعات جامع و فنی شما
محمد رضا (مهرداد) فیلی ( 1391/09/09 ) :
حرکت به سوی حفظ محیط زیست حرکتی رو به جلو است ممنون
پارسا لک ( 1392/01/04 ) :
سلام سپاس
فاطمه صدقیانی ( 1392/01/13 ) :
ای کاش فقط به جای اینکه به فکر این باشیم که دانشجویان و یا تعدادی معمار فعال درگیر این مباحث باشند به این فکر کرد که چگونه میتوان مردم عامی و قشرهای دیگر و سازمانی مثل نظام مهندسی را مورد خطاب این آماررررررررر بسیار مهم قرار داد
بهرام رحيمي ( 1392/06/17 ) :
سلام مچكرم موفق باشيد
زکریا مقدم ( 1392/09/30 ) :
معمار انرژی می تواند آینده جهان را تغییر دهد. کاهش منابع انرژی تجدید ناپذیر باعث ایجاد نگرش نو در معماری شده. عاشقتم معماری انرژی
حسین وثوق ( 1392/11/22 ) :
هزینه بالای دارد هر چند سال یک بار باید تهجیزات آن را عوض کرد در انرژی های پایدار جا گرفته ولی به سود آوری نمیرسد
عاطفه حاجی حسینی ( 1393/05/15 ) :
تشکر!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
نسترن نجاری ( 1393/05/29 ) :
bayad az shahraye kuchik shuru kardo mardomo tashvigh kard.man age biam nasb konamo razi bashamo vaghean mofid vaghe beshe sayere khishavandanam ham motmaenan estefade khahand kardo injuri mishe ke gostaresh peyda mikone,bayad az khodemun shuru konim
امیر (archbiz.sellfile.ir)محمّدی ( 1393/06/27 ) :
با سلام امروز به تقلید از بناهای مسکونی برجسته اروپا توجه به گردآورنده های خورشیدی برفراز بام مسکونی بسیار مورد توجه اساتید است اما آیا پارامترهایی برای امکانسنجی عملی بودن آن می توان یافت برای مثال مقاله ای در مجله انرژی ایران در سیستان بلوچستان این سوال را برای ساخت نیروگاه خورشیدی مورد کنکاش قرار داد و پارا مترهایی مانند رطوبت ارتفاع از سطح آبهای آزاد و دریافت تابش رابررسی و نتیجه گیری کرد سراوان مناسبتر است ایا برای یک بنای مسکونی هم این پارامترها صادقند آیا در رشت ونوشهر یکی بارطوبت بالا و دیگری بابارش زیاد می توان پانل خورشیدی بکاربرد که اساتید دانشگاه هایشان به استفاده از آن تاکیددارند یا به بهای انرژی و هزینه نگهداری و مشارکت دولت در این مقایسه اقتصادی بستگی دارد بنظرم تا زمانیکه پاسخ روشن به این سوالها داده نشود یک حلقه ی مفقوده در اقلیم های مختلف داریم.
امین مضیفیان ( 1393/09/08 ) :
تازمانیکه به صورت تجاری به این موضوع توجه نشود دربین عموم شناسانده نمیشود بایستی به بازار راه پیدا کرده تاازاین طریق مورد توجه قرار گیرد
سعید شهرام ( 1393/09/29 ) :
ممنون از مطلب مفیدتون!
زهرا خدادادی ( 1393/10/08 ) :
سپاس
آزاده کاشانی ( 1394/08/10 ) :
مرسی امیدوارم روزی کشورمان به صورت پیشرفته از این نعمت خدادای استفاده کنه
امید جوکار ( 1395/01/21 ) :
خسته نباشید بسیار عالی بود

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :
رمز عبـور :

حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group