معماران معاصر ایران, اتووود - بزرگترین سایت معماری
ثبت نام عضو جدید ایمیل آدرس: رمز عبور : رمز عبور را فراموش کردم

به جامعترین سامانه ارتباطی و اطلاع رسانی معماران معاصر ایران خوش آمدید خانه |  ثبت نام |  تماس با ما |  درباره ما |  قوانین سایت |  راهنما




جدیـــــد ترین مقــــــالات
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
مقالات برتر از دید تحریریه
    دیوید هاروی و شهر در قامت فهمی انسانْ تولید
    پهنه ی معلق تهران؛ شاه عبدالعظیم یا شهر ری
    دیوید هاروی و شهرســــــــــــــــــــــــــــــــــازی آلترناتیو
    هنر گفت و گو ـ جان بریسندن و اد لوییس با دیوید هاروی
معـــروف ترین مقــــالات
    تکه های ساده ـ رنگ در معماری به قلم پوریا ترکفر
    سانا؛ گامی فراتر از معماری سبز به قلم علیرضا امتیاز "مدیر اتووود"
    انرژی خورشیدی در ایران به قلم م معيت
    تعريف معماری به قلم علی باقرزاده
فعالتـــرین نویسندگان
    آرش بصیرت "سردبیر اتووود"  : معمار حرفه اي
    محمد کیانی منش  : دانشجو
    ایمان رئیسی  : معمار حرفه اي
    فريبا شفیعی  : دانشجو
حامی اتووود
تــازه هــــــای معمــاری
فرایند تکامل معماری مدرن هند . قسمت پنجم
کتاب خانه ی اتووود ـ معماری سرزمین های تاریک شمالی ـ کریستین نوربرگ – شولتز
معمارْستاره ها به روايت اتووود ـ پیتر بهرنس
انعکاس شهر بر قشر یک بلند مرتبه؛ نماد پردازیِ تنوع مدنی

بازگشت به لیست مقالات مفاهيم و نظريات معماري < مفاهيم و نظريات معماري

مرکز اموزش رلکس؛ کاری از دفتر معماری SANAA   1389/01/10
نوشـــــــــــته ی :
  م معيت   -


خــلـاصــــــــــــــه : EPFL Rolex Learning Center ECOLE POLYTECHNIQUE FEDERALE DE LAUSANNE ساختمان انستیتوی تکنولوژی فدرال لوزان سوییس طراحی : دفتر معماری SANAA

 



مقالات مرتبط

دیگر مقالات   م معيت
ذات پرسشگری ، منشِ اثر هنری   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
انرژی خورشیدی در ایران   ( معماري پايدار  )
از روحیه شاعرانه تا خانه شعر   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
موبیوس   ( زيبايي شناسي  )
فضایی رهایی بخش؛ مدیاتک سندای اثر تویو ایتو   ( مفاهيم و نظريات معماري  )
دستهای لوکوربوزیه؛ منش بوطیقایی یک معمار   ( مفاهيم و نظريات معماري  )

آنچه که از آسمان دیده می شود، درنگاه اول ما را به یاد یک قطعه پنیر سوییسی می اندازد و یا یک موج سپید؛ نزدیک تر که می شویم یک ساختار کاملا همگن و یکدست با حیاط های داخلی متعدد وسبز و ترکیب منحنی شکل سقف که با پستی و بلندی خود احساسی ارگانیک را القا می کند به دیده می اید.
پروژه ، موضوع یک مناقصه بین المللی بود، طرح پیشنهادی دفتر معماری SANAA از نامهای شناخته شده ای چون ژان نوول ، هرزوگ و دمورن ، زاها حدید ، رم کول هاس و ...  پیشی گرفت. این روزها ، پروژه هایی در این مقیاس، مخصوصا زمانی که تقاضا فراتر از یک ساختمان ساده عملکردی باشد ، فقط با سرمایه گذاریهای خزانه های عمومی وملی تحقق نمی یابد؛ اینجاست که پای حامیان مالی نیز به پروژه باز می شود.
کتابخانه، سالن چند منظوره ، کافه و برنامه های متعدد پیش بینی شده برای مجموعه در مطالعات اولیه طرح معماری را به یک ساختمان بلند چندین طبقه رهنمون می کرد؛ اما در نهایت ، زمانی که یک مکان ملاقات برای دانش آموزان رشته های مختلف در دستور کار  قرار گرفت ، گروه طراحی احساس کرد تجمیع همه چیز در یک طبقه و در یک تالار بهترین گزینه خواهد بود.
البته نتیجه کار صرفا یک ساختمان متعارف یک طبقه نبود؛ بلکه ترکیب پاسیوها و استفاده از عوارض طبیعی زمین ، برنامه ریزی ساختمان را طوری ساماندهی می کرد که هر یک مجزا و در عین حال مرتبط به هم باشند . فضای بزرگ و واحد که به نرمی و مانند موج بالا و پایین می رود ، فضای بازی را در زیر ساختمان ایجاد می کند که مردم می توانند در آن و به سمت بخش مرکزی بنا راه بروند. این مساله امکان در نظر گرفتن یک ورودی اصلی را درست در مرکز بنا فراهم می کند.
در پاسخ به این سئوال که "چه الهامات و خطوط تاثیری در این طراحی نقش داشته اند؟" ، SANAA بر این گزاره تاکید دارد که هیچ شکل مشخصی از ابتدا در ذهنشان نبوده است. آنها صرفا با این زمینه فکری که با مطالعه برنامه دریابند چه شکلی می تواند مناسب ترین باشد ، به عرصه مواجه با پروژه وارد شدند. به بیان دیگر ، آنها از خود پرسیدند که چه فضایی می تواند برای مخاطبین متعددی که فعالیت های متفاوتی را همزمان انجام میدهند ، لذت بخش باشد ؟
زمانی که شکل نهایی به وجود آمد ، با بهره بردن از پله و همچنین شیب موجود در طبیعت (LANDSCAPE) لوزان سوییس ، نشان دادند که چگونه می توان از این شیب ملایم در معماری بهره و لذت برد. همه فعالیتها در یک فضای واحد جا داده شدند. جایی که عده ای یک موضوع را مطالعه می کنند ، ممکن است به موضوع دیگری نیز علاقه مند شوند. چرا که فضا باز و پیوسته است و امکان آگاه شدن و یا حتی استفاده از سایر فعالیتهای همزمان ممکن است وجود داشته باشد. آنها بر این ایده بودند که این نوع فضای باز می تواند امکان ملاقات و دیدارهای تازه ای را فراهم کند و یا محرک فعالیت های تازه ای باشد. در مقایسه با فضاهای سنتیِ مطالعه و تحصیل ، جایی که راهروها و کلاسها به وضوح مجزا هستند ، آنها امیدوار بودند که در این مرکز راههای متنوعی برای استفاده از فضا و تعاملی پویا با فضا کشف شود تا شاید که انگیزه و محرکی برای فعالیتهای تازه باشد.
بر خلاف  کتابخانه های سنتی ، کارفرماها ، خلق گونه ای فضای جدید را خواسته بودند، جایی که رشته های تحصیلی متعدد ومتفاوتی  به راحتی و آزادانه به تبادل دانسته های خود بپردازند. متهورانه ترین جنبه این کتابخانه جدید ، نداشتن مرزهای فیزیکی است ، فضای باز و بزرگی که در ترکیب با جغرافیای اطرافش تعریف می شود و بخش های ساکت و آرام را به جای اتاقهای متروک و سلول مانندِ سابق در درون تپه ها و شیب های ملایم خود جای می دهد، اهمیت تعامل اجتماعی در یادگیری را می شناساند. تجربه فضای پیوسته آن ، به هم پیوستگی دانش آموزان را در کنار تلاش برای  به دست آوردن بهترین نتایج تحصیلی شخصی  تشویق و ترغیب می کند و  با گردش ایده ها ، پیشرفت تلاش های مشترک را میسر می کند.
سازه پوسته ای با دهانه های بسیار بزرگ ، توپوگرافی سه بعد زمین و ارتباط آن با برنامه طرح ، تجزیه و تحلیل شرایط بنا و سایت خارج از ژاپن ،  ساماندهی شیب ها ، پلکانها و ... از جمله چالشهای فنی پروژه بودند که تیم طراح توانسته در مواجه ایی منطقی بر بخش عظیمی از ان ها فائق اید.
به جای این که ساختمان را مطابق معمول به دالها و دویارهایی در راستاهای عمودی و افقی تقسیم کنند ، ایده های طراحی ، آن  را به شکل یک منظره معمارانه (Architectural Landscape) در ذهن مجسم می کرد که از دوپوسته با دهانه های متفاوت و یک سطح بدون انحنا که مابین این دو پوسته قرار می گرفت ،، تشکیل شده بود.
بر خلاف ساختمان پوسته های معمولی ، این پوسته ها سقف بنا را تعریف نمی کردند ، بلکه در حکم کف برای فضاهای داخلی بودند. فضای داخلیِ یک طبقه مرتفع با سقفی از جنس  steel پوشیده شده و نمای شفاف شیشه ای آن را در بر گرفته است . طرح  نهایی سازه دو پوسته را با یک صفحه پیش تنیده در پایین به هم متصل می کند. این سازه بتنی خمیده ناگزیر است که در برابر ممان خمشی ناشی از عملکرد غشایی پوسته نیز مقاومت کند و بنابر این  پوسته ها با 11 قوس بتن مسلح تقویت شدند در حالی که تمامی سطوح غیر منحنی  در مابین این پوسته ها ضخامت کمتری دارند و کمتر مسلح شده اند.
به دلیل هندسه نا متعارف فرم ، نه فقط مراحل طراحی ، بلکه کلیه مراحل اجرایی نیز شدیدا چالش برانگیز بود. در واقع مدلهای هندسی سازه و معماری در این پروژه همزمان و به موازات هم پیش می رفتند تا پس از آن بتوانند در برنامه ریزی ها و طراحی های اجرایی نیز به کار آیند.  بی تردید اجرای چنین پروژه ای تنها با همکاری نزدیک و حرفه ای ِ کلیه تیمهای طراحی و اجرایی میسر می بود . این گونه می توانستند  امیدوار باشند  که راه حل های مناسب و در عین حال غیر متعارف در فرآیند اجرای پروژه به کمک طرح  بیاید و اقتصاد پروژه را تا حد امکان تامین کند.

 


کلمــــات کـلیدی :  پریتزکر 2010 ، SANAA ، دفتر معماری SANAA ، ساختمان انستیتوی تکنولوژی فدرال لوزان سوییس،Rolex Learning Center،
منــــــــــــــــــابع :  .


منبع انتخاب مقاله :
این مقاله پیش از این در . چاپ شده است .

دریافت فایل مقاله | بازگشت به لیست مقالات |  ارسال نظر ارسال نظر | اشتراک مقاله  
تعــــداد بازدیــد : 2593  بار تعداد دانــــــلود : 108 بار امتیاز تحـــریریه : 3

نظـــــــر اعضــــــــا
هنوز نظری برای این مقاله ثبت نشده است.

ثبــــــــت نظـــــــر
جهت ارسال نظر باید وارد سیستم شوید. / عضو جدید
ایـمـــیـل :
رمز عبـور :

حامی اتووود
 رسانه ی تخصصی معماری و شهرسازی میم زون
درباره معماران معاصر ایران :
این گروه در سال 1386 با هدف ایجاد پل ارتباطی بین معماران ایرانی معاصر گرد هم آمد.با شروع کار این وب سایت معماران متقاضی در محیطی ساده وکارآمد به تبادل پروژه ها ومقــــالات خود خواهند پرداخت ودر فضای فروم به بحث وگفتگو می پردازند.";
خانه | ورود | ثبت نام | درباره ما | تماس با ما | قوانین سایت | راهنما
© کلیه حقوق این وب سایت متعلق به گروه معماران معاصر می باشد.
Developed by Tryon Software Group